Troch britských tínedžerov zadržali v Istanbule, chceli sa pridať k IS

NETKY.SK • 15 Marec 2015, 16:42 • 2 min
Troch britských tínedžerov zadržali v Istanbule, chceli sa pridať k IS

ANKARA - Troch britských tínedžerov, ktorí sa plánovali pridať k militantom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, zadržali v tureckom meste Istanbul. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Trojicu mladíkov, ktorí neboli menovaní, zadržali v piatok 13. marca. Úrady už robia prípravy na vydanie tínedžerov do Británie na budúci týždeň.
      

Polícia v Londýne uviedla, že vedela o dvoch zmiznutých 17-ročných chlapcoch, ktorí podľa predpokladov odcestovali do Sýrie. Ďalšie vyšetrovanie odhalilo, že odcestovali spolu s 19-ročným mladíkom.
      

"Policajti upovedomili turecké úrady, ktorým sa podarilo všetkých troch mladíkov zadržať a zabrániť im tak v ceste do Sýrie. Zostávajú vo väzbe v Turecku. Rodiny boli informované o vývoji situácie," uvádzalo sa vo vyhlásení londýnskej polície.
      

Minulý mesiac vstúpili na územie Turecka tri britské školáčky a podľa dostupných informácií sa pridali k Islamskému štátu v Sýrii.
      

Turecký minister zahraničných vecí vo štvrtok 12. marca uviedol, že dievčatám pomohol prekročiť hranicu špión pracujúci pre jednu z krajín, ktorá je súčasťou koalície proti militantom, vedenej Spojenými štátmi.
      

Islamský štát ovláda obrovské územné pásma v Sýrii a Iraku. Prilákal aj tisíce zahraničných bojovníkov z Európy a ďalších častí sveta.
      

Turecko čelí kritike za to, že nekontroluje lepšie svoje juhovýchodné hranice, ale Ankara obviňuje európske krajiny, že predovšetkým ony nie sú schopné zabrániť budúcim džihádistom v odchode k IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies