Trnku by mala na súde zastupovať exprokurátorka Mišíková

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 12:10 • 2 min
Trnku by mala na súde zastupovať exprokurátorka Mišíková

BRATISLAVA - Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku by mala na pojednávaní na Krajskom súde (KS) v Bratislave proti disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry (GP) SR zastupovať bývalá dlhoročná prokurátorka GP a súčasná advokátka Eva Mišíková. TASR to potvrdili viaceré zdroje, samotná Mišíková sa k tomu dnes vyjadriť nechcela.

slovakia

left justify in out

KS bude v piatok 11. júla po prvý raz rozhodovať o odvolaní sa Trnku voči minuloročnému rozhodnutiu 4. disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry SR, že nebude môcť vykonávať funkciu prokurátora. Samosudkyňa doteraz o podanom odvolaní meritórne nekonala, vykonávali sa len prvotné úkony súdneho odvolacieho konania, to znamená skúmanie podmienok konania. Prvý raz sa malo pojednávať v prvej polovici júna, tento termín však bol zrušený z dôvodu doručenia písomného ospravedlnenia neúčasti právneho zástupcu navrhovateľa.

 

Odvolanie Trnku na KS bolo podané koncom decembra 2013. Disciplinárna komisia dala Trnkovi koncom novembra najprísnejší trest pre kauzu Glance House. Trnka listom umožnil prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala, napísal začiatkom decembra denník Sme.

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár si však chce v tejto veci počkať na rozhodnutie KS v Bratislave, takže Trnka naďalej vykonáva funkciu radového prokurátora na kontrolnom odbore Generálnej prokuratúry SR. "Nevidím v súčasnosti dôvod, aby som pristúpil k takémuto opatreniu. Pán Dobroslav Trnka nevykonáva riadiacu činnosť, a preto nie je dôvod na pozastavenie funkcie prokurátora. Najspravodlivejšie rozhodnutie bude možné vykonať až po verdikte odvolacieho súdu, na ktorý sa chce Dobroslav Trnka obrátiť," povedal koncom decembra Čižnár.

 

Exprokurátorka GP SR Eva Mišíková, ktorú médiá označovali za bojovníčku s organizovaným zločinom, sa stala advokátkou koncom marca. Táto bývalá zástupkyňa riaditeľa odboru osobitného určenia sa vzdala funkcie prokurátora k 1. januáru tohto roku.

 

Mišíková pôsobila na odbore osobitného určenia, ktorý sa zaoberá najvážnejšími prípadmi organizovaného zločinu. Prokurátorka dozorovala viaceré mediálne známe kauzy ako napríklad kyselinárov, dvojnásobnú vraždu v Moste pri Bratislave, prípad tzv. bytovej mafie alebo policajný gang, ktorý zavraždil Jána Kubašiaka v Polomke. Pracovala aj na prípade banskobystrického bossa Mikuláša Černáka. Bola aj pri rozhodovaní o väzbe Karola Mella, ktorého neskôr pre chybu súdu museli prepustiť a Mello následne utiekol do Belize. Mišíková kandidovala v roku 2010 za generálnu prokurátorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona