Trnka ostane prokurátorom, jeho disciplinárne stíhanie sa začne odznova

NETKY.SK • 18 December 2014, 13:24 • 2 min
Trnka ostane prokurátorom, jeho disciplinárne stíhanie sa začne odznova

BRATISLAVA – Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka nepríde o prokurátorský talár. Jeho prípad opäť posúdi disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Súd zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie z vlaňajšieho novembra a nariadil jej opäť sa vecou zaoberať. Verdikt je konečný, nedá sa voči nemu odvolať.

 

Disciplinárna komisia GP uložila Trnkovi najprísnejší trest pre kauzu Glance House. Trnka mal listom umožniť prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala.

 

Sudkyňa sa čiastočne stotožnila s obranou, ktorú si Trnka pripravil. Jeho trest zrušila z procesných dôvodov. Súhlasí s tým, že disciplinárna komisia, ktorá bývalého šéfa GP súdila, bola vytvorená nezákonným spôsobom.

 

"Nestrannosť konania má garantovať aj kreovanie komisie tým, že tam nebudú zásahy nadriadených," uviedla sudkyňa počas odôvodnenia rozsudku. "Manipulácia, nech je urobená z akýchkoľvek dôvodov, vyvoláva pochybnosti, prečo došlo k takémuto zásahu," doplnila.

 

Samotný Trnka dnes pred súdom vyhlásil, že zmeny v komisii, ktorá ho odsúdila, boli účelové. "Bola tam tendencia vysporiadať sa s bývalým generálnym prokurátorom," uviedol. Na adresu súčasného vedenia GP povedal, že uskutočnilo "dokonaný pokus zasiahnuť do zloženia komisie, aby sa rozhodlo želaným spôsobom".

 

Prípad dostala na stôl najprv štvrtá disciplinárna komisia, ktorej predseda Vladimír Tamaškovič bol však dlhodobo práceneschopný. Vec bola posunutá prvej komisii. Podľa Trnku sa však po nezákonných zásahoch pracovníkov GP vec vrátila opäť štvrtej komisii.

 

V nej generálny prokurátor Jaromír Čižnár vymenil Tamaškoviča za náhradníčku Vieru Niňajovú. Tú Trnka považoval za zaujatú. Došlo i k výmene ďalšieho člena Mareka Gajdoša, z pohľadu Trnku bezdôvodne. Bývalý šéf GP dnes uviedol, že za neho by sa takéto zmeny udiať nemohli.

 

Sudkyňa sa stotožnila s tým, že Tamaškoviča nebolo možné nahradiť. V poriadku podľa nej nebola ani druhá výmena. Skonštatovala, že boli porušené Trnkove práva. Jeho samotným konaním v kauze sa nezaoberala.

 

Trnka v súčasnosti vykonáva funkciu radového prokurátora Generálnej prokuratúry SR na kontrolnom odbore. Dnes pred súdom uviedol, že podľa jeho vedomostí je prvým slovenským prokurátorom od vzniku prokuratúry v roku 1944, ktorý bol potrestaný takýmto prísnym trestom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona