Trnavským bezdomovcom ponúkli prácu, zobrali ju šiesti

NETKY.SK • 11 November 2013, 13:50 • 2 min
Trnavským bezdomovcom ponúkli prácu, zobrali ju šiesti

TRNAVA - Trnava ponúkla prácu bezdomovcom prostredníctvom menších obecných služieb, záujem pracovať prejavilo len šesť z nich. Štyria muži a dve ženy sa mohli zo spoločnej nocľahárne presťahovať do izieb, ktoré si platia z aktivačného príspevku. Práve o stupeň vyšší štandard bývania má byť motiváciou k práci.

slovakia

left justify in out

Pilotný projekt zameraný na integráciu bezdomovcov do spoločnosti má podľa vedúceho sociálneho odboru Mestského úradu v Trnave Petra Klenovského pomôcť tým ľuďom, ktorí majú záujem dostať sa z ťažkej životnej situácie. Izba namiesto nocľahárne nie je len odmenou za prácu, ale umožní oddeliť aktívnych bezdomovcov od tých, čo už rezignovali. "Nocľaháreň je kolektívne zariadenie, kde tí, ktorí chcú niečo pre seba urobiť, sú často strhnutí skupinou, ktorá už nemá záujem nič zmeniť,“ povedal Klenovský. Priznal, že očakával zo strany bezdomovcov väčší záujem o prácu. V Trnave je najmenej šesťdesiat ľudí bez domova, len časť z nich využíva mestskú nocľaháreň, ktorá je zadarmo. 

Bezdomovci pracujú pre mesto dvadsať hodín týždenne, za to dostávajú k dávke v hmotnej núdzi príspevok vo výške asi 60 eur mesačne. Ten im stačí na zaplatenie bývania. Klenovský predpokladá, že ak sa títo ľudia pri menších obecných službách osvedčia, ľahšie si nájdu prácu aj v súkromnom sektore. Ak by sa im podarilo získať stabilnú prácu s platom, radnica im ponúkne nájomné bývanie, čím by sa naplnili ciele projektu. Rovnaký postup sa radnica snaží uplatniť aj v prípade Rómov na Coburgovej ulici, avšak aj v ich prípade je záujem o prácu slabý. 

Nocľaháreň pre bezdomovcov v Trnave má 33 postelí pre mužov a osem pre ženy. Klienti ju musia každé ráno opustiť, vrátiť sa tam môžu až večer. Bezdomovci, ktorí sa zapojili do menších obecných služieb, majú vo svojich izbách viac súkromia a môžu sa v nich zdržiavať aj cez deň. 

Trnava plánovala projekt rozbehnúť už v marci, jeho štart však z rôznych dôvodov posúvali. Radnica zabezpečila jeho prvotné financovanie, príspevok za prácu hradí Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Trnave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies