Trnavský arcibiskup vyzval kňazov, aby nepodporovali extrémne strany

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 12:00 • 2 min
Trnavský arcibiskup vyzval kňazov, aby nepodporovali extrémne strany

BRATISLAVA – Trnavský arcibiskup Ján Orosch vyzval kňazov, aby nepodporovali extrémne pravicové i ľavicové strany a hnutia.

slovakia

left justify in out

Arcibiskup kňazom diecézy napísal list, v ktorom ich upozornil, že v Európe sa opäť dostávajú do popredia extrémne pravicové i ľavicové strany a hnutia. „Bolí ma, že aj niektorí kňazi našej arcidiecézy, ktorí na vlastnej koži nepocítili hrôzy druhej svetovej vojny, nacistických koncentračných táborov a ich brutalitu, svojimi postojmi a konaním podporujú takých politikov, ktorí sa svojimi vyhláseniami, heslami, symbolmi a pokusmi zakladať polovojenské gardistické skupiny veľmi ponášajú na strojcov neľudského nacistického režimu. Prosím Vás, bratia, aby ste zvažovali svoje slová a v žiadnom prípade ich medzi veriacimi nepodporovali,“ zdôraznil v liste arcibiskup Orosch. Kňazom pripomenul stanovisko pápeža Jána Pavla II. a jeho nástupcov o neangažovaní sa kňazov v politike. Pripomenul tiež, že v koncentračnom tábore Dachau bolo uväznených 2 800 duchovných rôznych národností, z toho bolo 450 Nemcov.


To isté však podľa arcibiskupa platí aj o komunistickej ideológii, ktorú dnes mnohí zľahčujú, jej propagátori sa snažia svoju marxistickú ideológiu šíriť v rozličných politických stranách. Upozornil, že v susednej Českej republike má táto komunistická ideológia už niekoľko rokov aj zastúpenie v parlamente. „Zabudlo sa už na 50. roky minulého storočia, na komunistické koncentračné tábory, väznice, jáchymovské bane, likvidáciu rehoľníkov, či na krutý protináboženský boj vedený politikmi, príslušníkmi ŠtB, ich agentmi a prisluhovačmi,“ konštatuje arcibiskup.


Orosch v liste kňazom spomenul aj tie liberálne politické zoskupenia, ktoré sa na základe posledných volieb dostali do parlamentu aj za výdatnej podpory kňazov a veriacich, s takými politickými programami, ktoré v sebe obsahujú šírenie ideológie gender, podporu LGBTI, interrupcie, legalizovanie drog a všetkého toho, čo spoločnosť rozkladá svojou neprirodzenosťou a amorálnosťou. "Tí všetci sa uchádzali a uchádzajú o našu podporu a chcú nás vtiahnuť do svojich radov, aby sme im nebolí tŕňom v oku, výkričníkom, ktorý im vstupuje do svedomia. Na druhej strane však Ježiš a Cirkev od nás kňazov očakáva – ako kontrast k šíriacemu sa egoizmu – žiť pre druhého, pre Krista, a tým aj pre druhých, zvlášť pre Boží ľud,“ dodal arcibiskup.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona