Trnavskú hudobnú jar ukončí nedeľný koncert v bazilike

NETKY.SK • 10 Jún 2023, 10:00 • 2 min
Trnavskú hudobnú jar ukončí nedeľný koncert v bazilike

TRNAVA - Záverečným koncertom 55. ročníka jedného z najstarších festivalov klasickej hudby na Slovensku - Trnavskej hudobnej jari (THJ), bude nedeľná (11.6.) Duchovná hudba bratov Haydnovcov a Wolfganga Amadea. Uskutoční sa v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša, informoval dramaturg festivalu Stanislav Šurin.

slovakia

left justify in out

"Zaznejú menšie majstrovské i menej známe majstrovské kusy," uviedol Šurin. Divákom sa predstavia dve významné trnavské telesá – miešaný spevácky zbor Tirnavia so zbormajstrom Michaelom Stahlom a Trnavský komorný orchester s koncertnou majsterkou Alžbetou Ševečkovou. Ako sólisti vystúpia sopranistka Jana Pastorková a na organe zahrá Stanislav Šurin. Dirigentom bude Norbert Brandauer.

 

THJ priniesla v tomto roku spolu štyri koncertné vystúpenia, prvé tri sa odohrali v reprezentačnej zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika. Na prvom zahral rakúsky klarinetista Norbert Amon s Varga Quartett Wien, ktorého zostavu tvoria traja Slováci a z nich je jedna členka Katarína Veselská priamo Trnavčanka. Aprílový koncert Rande s virtuózom patril klaviristovi, trnavskému rodákovi Milošovi Bihárymu, divákom sa prihovoril dielami Franza Liszta a Modesta Petroviča Musorgského. Na máj zaradil dramaturg koncert Portréty zamilovaných žien s talianskou sopranistkou Larisou Alice Wissel a klaviristkou Gaiou Fredericou Caporiccio.

 

THJ organizuje mesto Trnava v spolupráci s Bachovou spoločnosťou na Slovensku. Okrem tohto festivalu sa počas augusta a septembra každoročne konajú aj Trnavské organové dni. Festival vznikol v roku 1968 v čase politického odmäku v bývalom Československu. Za viac ako polstoročie existencie sa na ňom predstavilo množstvo hudobných filharmónií a orchestrov ako Slovenská filharmónia, Belehradská filharmónia, Komorný orchester B. Warchala, Musica aeterna, Solamente naturali, The Cathedral Choir Sheffied a sólistov ako Svjatoslav Richter, David Oistrach, Stephen Stubbs, David di Fiore a mnohí ďalší. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies