Trnavskí poslanci zrušili spoluprácu s Čistým dňom

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 17:57 • 2 min
Trnavskí poslanci zrušili spoluprácu s Čistým dňom

TRNAVA – Resocializačné stredisko Čistý deň príde o priestory v Galante – Hodoch, kde sa dlhodobo stará o drogovo závislých klientov. O ukončení zmlúv o výpožičke a nájme priestorov rozhodli v stredu poslanci Trnavského samosprávneho kraja. Samosprávny kraj si priestory vezme späť, plánuje ich využiť na rozšírenie nedostatkových sociálnych služieb.

slovakia

left justify in out

Podľa zakladateľky Čistého dňa Zuzany Tománkovej Mikovej dostali poslanci pred rozhodovaním nesprávne informácie, neziskovka sa chce brániť právnou cestou. "Hlavným dôvodom, pre ktorý zastupiteľstvo zahlasovalo za ukončenie zmluvy, bolo, že neplníme účel zmluvy. Akreditácia ako podmienka v zmluvách nie je,“ skonštatovala Tománková Miková. Aj keď ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári tohto roku zrušilo neziskovej organizáciu akreditáciu, toto rozhodnutie podľa nej ešte nie je právoplatné.

 

Podľa názoru predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča Čistý deň narobil kraju viac hanby ako osohu. V horizonte trojmesačnej výpovednej lehoty chce v súlade s rozhodnutím poslancov spoluprácu s neziskovkou ukončiť, opierať sa pritom bude o nastavenie v podpísaných zmluvách. V Trnavskom kraji sú podľa neho tri ďalšie zariadenia, ktoré sa venujú drogovo závislým, kapacita týchto zariadení je dostatočná. Naopak, v regióne chýbajú kapacity v sociálnych službách pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Čistý deň má v Galante – Hodoch momentálne 15 klientov, po odňatí akreditácie však nemá nárok na príspevky od štátu a na rozdiel od minulosti nedostáva ani žiadne peniaze zo župy. Dospelí klienti si za pobyt v zariadení platia, jeho prevádzka ja podľa Tománkovej Mikovej dotovaná zo súkromných zdrojov.

Trnavský samosprávny kraj a nezisková organizácia Čistý deň sa na výpožičke prvej budovy dohodli ešte v roku 2005. Kraj sa zaviazal po pätnástich rokoch užívania nehnuteľnosti predať ju neziskovke za jednu korunu, čo by malo nastať v roku 2020. V roku 2013 uzatvorili nájomnú zmluvu na ďalšie priestory, zmluva je platná do roku 2023.

Čistý deň čelil v ostatných dvoch rokoch viacerým podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním klientov. Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies