Trnavskí dizajnéri získali za fľašu Tatratea svetové ocenenie

NETKY.SK • 15 November 2010, 12:42 • 2 min
Trnavskí dizajnéri získali za fľašu Tatratea svetové ocenenie

Trnavskí dizajnéri získali za fľašu Tatratea svetové ocenenie

slovakia

left justify in out

img

Prestížnu cenu Red Dot – značku kvality na medzinárodnej súťaži v dizajne Red Dot Design Awards si pôjdu už o niekoľko dní prevziať do nemeckého Essenu Juraj Demovič a Lívia Lörinczová z dizajnérskeho štúdia Pergamen v Trnave. Ocenenie v konkurencii 6369 prihlásených prác z celého sveta získali za obal Tatratea - Tatranský čaj. Pre tento výrobok z produkcie Karloff Kežmarok navrhli sériu piatich farebne odlíšených fliaš podľa stupňovitosti alkoholu.
      "Inšpiráciou pre nový tvar fľaše bola termoska, používaná v zime v tatranských horských strediskách. Symbol T je tvorený prvkami inšpirovanými tradičným rezbárstvom, šperkárstvom a ďalšími ľudovými remeslami. Iniciála v sebe ukrýva solárne symboly kolobehu života, symboly lásky, šťastia, plodnosti," uviedol pre TASR J. Demovič. Dodal, že výsledná podoba vznikala viac ako dva a pol roka. "Na začiatku bola objednávka firmy iba na zmenu etikety. A viac ako rok hľadali Kežmarčania producenta, schopného splniť všetky požiadavky na výrobu fľaše a uzáveru, našli ho v Poľsku," dodal spoluautor obalu Tatratea.
      Demovič sa domnieva, že medzinárodnú odbornú porotu mohli v prípade Tatratea zaujať práve použité etno prvky. Séria fliaš zo Slovenska bude s ostatnými ocenenými dizajnérskymi počinmi vystavená v múzeu dizajnu Red Dot od 9. decembra 2010 do 9. januára 2011.
      Súťaž Red Dot Design Awards však nie je jedinou, kde Tatratea zabodoval v medzinárodnom kontexte. V máji tohto roku na európskej súťaži Ed Awards v holandskom Rotterdame získal bronzové ocenenie. Na Penta Awards v Šanghaji, ktorá je celosvetovou súťažou, zameranou výlučne na obalový dizajn vo všetkých formách, získali autori z Pergamenu zlatú trofej a certifikát za obalový dizajn. Ocenení boli v slovinskej Ljublani na bienále Bio Design Awards, ktoré je podporované významnými medzinárodnými dizajnerskými asociáciami. Získali aj vôbec prvú cenu za dizajn na International Spirit Challenge, tradičnej londýnskej súťažnej ochutnávke, podporujúcej špickovú kvalitu destilátov z celého sveta. Tatratea priniesol autorom dizajnu na 16. ročníku národnej súťaže kreativity Zlatý klinec najvyššie ocenenie vo svojej kategórii a zároveň Cenu za unikátny počin roka.
      Juraja Demoviča ocenenia tešia. "Bola to totiž naša vôbec prvá účasť na medzinárodnej súťaži," uviedol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies