Trnavská univerzita rozširuje spektrum pomoci v Afrike

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:43 • 2 min
Trnavská univerzita rozširuje spektrum pomoci v Afrike

Trnavská univerzita rozširuje spektrum pomoci v Afrike

slovakia

left justify in out

Do afrického regiónu Kwale bude v najbližších rokoch nasmerovaná nová humanitárna aktivita Trnavskej univerzity (TU). Škola prostredníctvom svojej Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce (FZaSP) už dlhšie obdobie pracuje na projektoch, uľahčujúcich život chudobným obyvateľom Sudánu a Kene.
      "Svoje pôsobenie chceme na africkom kontinente rozšíriť, presúvame sa do regiónu Kwale v Keni," povedal pre TASR dekan FZaSP Martin Rusnák. V lokalite žije asi 170.000 obyvateľov, pre ktorých pracujú traja lekári, 61 zdravotných sestier a pomocný personál. Lokalita sa vyznačuje vysokým percentom podvýživy detí, ochoreniami, majúcimi pôvod v chudobe, požívaní narkotík a služieb v sexturizme. TU chce poskytnúť pomoc vo vzdelávaní zdravotníckeho personálu i samotnej liečbe pacientov.      "Nechceme však zostať iba pri tomto. Našu rozvojovú pomoc máme záujem zmeniť z pôsobenia našej fakulty na celouniverzitný záber. Chceme zapojiť aj naše ďalšie pracoviská a odborníkov,  predovšetkým právnickú a pedagogickú fakultu," ozrejmil Rusnák. Preto sa o niekoľko dní vyberie na rokovania s partnermi v Keni delegácia TU, aby sa mohol Kwale Health Project (KHP) – Projekt zdravia v regióne Kwale rozbehnúť. Rektor TU Marin Mišút a jeho spolupracovníci odvezú so sebou aj niekoľko prístrojov na diagnostikovanie chorôb pre lekárov. Ich zaobstaranie im umožnili prostriedky od sponzorov, z nich škola uhradila aj cestovné. "Nezaťažili sme ani univerzitný, ani iný rozpočet. Sú to účelové prostriedky," pripomenul Rusnák. Slováci už urobili v spolupráci s miestnymi partermi analýzu potrieb, pre začiatok vysiela tím štyroch lekárov. TU má podľa Rusnákových slov zámer pomoci aj v oblasti ľudských práv. "Ide o práva pacientov, detí, žien a podobne. Na túto  problematiku sa rozvojové pomoci vyspelých krajín orientujú  iba sporadicky. Aj vzdelávanie je tam na veľmi nízkej úrovni, " dodal Rusnák.  KHP bude ale v prvom rade vyhľadávať podvyživené deti, zabezpečovať im vhodnú stravu, chce zainteresovať do projektu rodičov a podnietiť ich na riešenie problémov ich rodín. Výchovou členov miestnej komunity tak projekt zabezpečí trvalú udržateľnosť výsledkov.
      TU sa v danom kontexte začne na svojej pôde na Slovensku venovať vďaka dvojročnému programu Leonardo da Vinci aj príprave odborníkov pre poskytovanie humanitárnej pomoci, kde bude spolupracovať s Kráľovským tropickým inštitútom v Holandsku a Horizontom 3000 v Rakúsku. "My na rozdiel od iných európskych krajín vysielame nezaškolených pracovníkov, čo sa v určitých momentoch ukazuje ako dosť vážny handicap. Najmä čo sa týka etiky pre konkrétnu lokalitu," dodal Rusnák. V SR sa zatiaľ výchove kádrov pre misie nikto nevenuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona