Trnavská univerzita má problém, pedagógovia podali hromadnú výpoveď

NETKY.SK • 18 Jún 2019, 09:36 • 2 min
Trnavská univerzita má problém, pedagógovia podali hromadnú výpoveď

BRATISLAVA - Filozofická fakulta Trnavskej univerzity sa otriasla v základoch, deviati pedagógovia podali pre nesúhlas s dekanom výpoveď.

slovakia

left justify in out

Ako informuje facebooková stránka Katedry filozofie FF TU, pedagógovia nesúhlasia so zrušením programu Systematická filozofia (PhD.), na ktorý sú naviazané aj habilitačné a vymenúvacie práva a programu Kognitívne štúdiá (Mgr. v slovenskom aj anglickom jazyku). Vzhľadom na pretrvávajúce zasahovanie do kompetencií garantov a konanie nezlučiteľné s princípmi kolegiality a akademickými štandardmi podaním výpovedí ukončili svoje pôsobenie na katedre filozofie Andrej Démuth, Josef Dolista, Silvia Gáliková, Renáta Kišoňová, Ľuboš Rojka, Michaela Rušinová, Adrián Slavkovský, Ladislav Tkáčik a Jana Trajtelová.

"Po dlhodobom zvažovaní situácie našej katedry filozofie sme každý za seba, zato v duchu vzájomnej spolupatričnosti, učinili rozhodnutia, ktoré spolu s verejne deklarovanými reštrikčnými opatreniami zo strany vedenia fakulty vyústili do stavu jej ochromenia. Z našej strany nejde o výraz ľahostajnosti alebo dešpektu. Práve naopak, veľmi nám záleží na dobre našich študentov, kolegov a takisto na dobrom mene fakulty a univerzity. Berúc do úvahy dobro katedry a fakulty sme však už nevideli čestnejšie a lepšie riešenie, ktoré by zachovalo našu vlastnú osobnú integritu a dôstojnosť," odkázali pedagógovia rektorovi TU Marekovi Šmidovi a členom akademického senátu.

 

img

Ako ďalej uviedli, v posledných rokoch boli sústavne konfrontovaní so situáciami, ktoré neboli v súlade s pravidlami a étosom akademického prostredia. Podľa nich boli porušované princípy subsidiarity, zasahovalo sa do kompetencií garantov a vedúceho katedry, dialo sa nezákonné odnímanie osobných príplatkov a boli nedôstojné pracovné podmienky. "Keď naša snaha o nápravu prostredníctvom osobných rozhovorov, vystúpení v senáte či na kolégiu dekana a takisto podaním viacerých sťažností neviedli k náprave, cítili sme sa frustrovaní, ale napriek tomu sme neprestávali hľadať riešenia, ktoré by prospeli aj fakulte. Našou túžbou je, aby fakulta stelesňovala hodnoty skutočnej vzdelanosti, vzájomnej úcty a zmysluplnej komunikácie a spolupráce, ktoré roky vštepujeme aj našim študentom. Stále sme boli a zostávame otvorení svoje stanoviská prehodnotiť v prípade, že by nám univerzita vedela poskytnúť záruky dôstojnej spolupráce, ktoré v osobách súčasného vedenia fakulty nenachádzame," napísali na sociálnej sieti.

 

img


Dodali, že do tejto veľmi neštandardnej situácie vstupujú zodpovedne, s bázňou a najmä vďakou za všetky roky strávené na Katedre filozofie FF TU. "Zároveň prajeme všetkým študentom aj pedagógom Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity všetko dobré a vyjadrujeme nádej, že sa obrodí a zase bude akademickou pôdou, kde sa ideály humanitnej kultúry osobne žijú a kde duch vzájomnej spolupráce a kultivovanosti prevažuje pred osobnými záujmami a predsudkami," uzavreli pedagógovia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies