Trnava si pripomína 800. výročie prvej písomnej zmienky o meste

NETKY.SK • 9 September 2011, 15:29 • 2 min
Trnava si pripomína 800. výročie prvej písomnej zmienky o meste

Trnava si pripomína 800. výročie prvej písomnej zmienky o meste

slovakia

left justify in out

img

Slávnostný koncert Slovenského komorného orchestra (SKO) Bohdana Warchala sa uskutoční pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Trnave v sobotu (10.9.) v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. V interpretácii tohto hudobného telesa zaznie Malá nočná hudba od W. A. Mozarta, Simple Symphony od B. Brittena a Serenáda pre sláčikový orchester z tvorby A. Dvořáka, TASR informoval hovorca Mestského úradu Trnava Pavol Tomašovič.
      "Pri zrode SKO v roku 1960 stál vynikajúci huslista sliezskeho pôvodu Bohdan Warchal (1930–2000). Pod jeho vedením sa orchester sformoval na popredného predstaviteľa slovenského interpretačného umenia v zahraničí. Odborná kritika vyzdvihovala najmä prepracovanú frázu a mäkký farebný zvuk. Ťažiskom repertoáru telesa bola hudba baroka, neskôr i hudba 19. a 20. storočia, vrátane množstva premiér slovenských a zahraničných skladateľov," uviedol Tomašovič s tým, že nasledovníkom majstra Warchala sa v roku 2001 stal sliezsky rodák Ewald Danel. Repertoárové ťažisko telesa sa od tých čias jemne posunulo v prospech romantizmu a hudby 20. storočia.
      Podľa internetovej stránky www.filharmonia.sk okrem pravidelných koncertov na pôde Slovenskej filharmónie, účinkovania na festivaloch a koncertných turné v zahraničí orchester uskutočňuje mnohé zaujímavé projekty. Objavil pre slovenské publikum viacero doteraz na Slovensku neuvedených diel svetových autorov a významnou mierou sa podieľa aj na uvádzaní slovenskej hudobnej tvorby.
      Slovenský komorný orchester koncertoval na prestížnych svetových pódiách v Európe, Severnej a Južnej Amerike, Austrálii a Ázii. Spolupracovali s ním významní interpreti – Vladimír Spivakov, Tabea Zimmermann, Miklós Perényi, Anne-Sophie Mutter, Cyprien Katsaris, Jean Pierre Rampal, Michala Petri, Heinz Hollinger, Peter Schreier, Francois Leleux, František Heran, Bernard Soustrot, Guy Touvron a iní.
      Pre domáce a zahraničné nahrávacie spoločnosti súbor nahral vyše 100 titulov hudby rôznych štýlových období.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies