TRNAVA: Prvá Noc kostolov otvorí neznáme zákutia v chrámoch

NETKY.SK • 10 November 2010, 13:16 • 2 min
TRNAVA: Prvá Noc kostolov otvorí neznáme zákutia v chrámoch

TRNAVA Prvá Noc kostolov otvorí neznáme zákutia v chrámoch - Kultúra Trnavskú arcidiecézu čaká historicky prvá Noc kostolov. Uskutoční sa na jar budúceho roka a Slovensko sa ňou premiérovo pripojí k medzinárodnému projektu, ktorý vznikol v Viedni.

slovakia

left justify in out

Trnavskú arcidiecézu čaká historicky prvá Noc kostolov. Uskutoční sa na jar budúceho roka a Slovensko sa ňou premiérovo pripojí k medzinárodnému projektu, ktorý vznikol v Viedni. Počas Noci kostolov majú návštevníci možnosť nahliadnuť nielen do priestorov, ktoré nie sú inak verejnosti prístupné – ako sú sakristie, chodby, veže, refektáre, ale vzhliadnuť aj program v podobe hudobných či divadelných vystúpení či zúčastniť sa na zaujímavej diskusii.
      "Myšlienkou je ukázať chrám i cirkev ako otvorené spoločenstvo," povedal na dnešnej tlačovej besede k akcii trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Kostoly sú podľa jeho slov zásadným priestorom života cirkvi a veriacich. "Ešte krajšie vyznejú, keď v nich v noci zapálite sviečku," dodal Bezák. Vyslovil prianie, aby sa Noci kostolov v roku 2011 v Trnave a okolí sa na nasledujúci rok k podujatiu pridalo celé Slovensko.
      Rovnako to bolo v Čechách, kde ju usporiadali v roku 2009 iba v Brne a 25 otvorených kostolov navštívilo okolo 92 tisíc ľudí, a v roku 2010 sa pripojili všetky diecézy a otvorených bolo už 418 kostolov. Vo Viedne na prvom ročníku podujatia bolo 180 sprístupnených chrámov so 100 tisíc návštevníkmi.
      V Trnavskej arcidiecéze už teraz pracuje projektový tím. Jeho členka Anna Huščavová povedala, že programy si každá farnosť bude pripravovať podľa svojich možností a záujmu. "Preto je podujatie také pestrofarebné, pretože v každom kostole to bude inak," uviedla. Dodala, že účasť farností na projekte je dobrovoľná a pripojí sa iba ten, kto chce. S Nocou kostolov chcú však osloviť aj ostatné cirkvi, aby bola ekumenická rovnako ako v Rakúsku, Nemecku či Čechách. Začiatok je naplánovaný na 17.45 hodinu, skončiť by sa malo o polnoci. V arcidiecéze je spolu 273 kostolov. Priebeh príprav a programy v jednotlivých chrámoch bude aj na webovej stránke nockostolov.sk.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies