Trnava bude vedieť odolávať zmenám klímy

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 14:01 • 2 min
Trnava bude vedieť odolávať zmenám klímy

TRNAVA - Trnava bude ako prvé slovenské mesto vedieť zmierňovať dopady, ktoré priniesla zmena klímy. Stratégiu pripravenosti má priniesť spoločný projekt samosprávy a Karpatského rozvojového inštitútu (KRI).

slovakia

left justify in out

Trnavčania budú môcť vidieť aj niekoľko praktických opatrení na zmiernenie dopadov klimatických zmien. Zmluvu o spolupráci na spoločnom projekte dnes v Trnave podpísali primátor Vladimír Butko a riaditeľ KRI Andrej Šteiner. "Okrem procesných opatrení rátame s výsadbou nových stromov, vybudovaním jednej alebo viacerých vodných plôch, upravené budú niektoré budovy, ktoré sú v majetku mesta,“ povedal Šteiner o tej časti projektu, ktorá bude viditeľná navonok. Vzniknúť má aj systém mikrograntov pre ľudí, ktorí budú chcieť zazeleniť svoje dvory alebo domy. Hlavným prínosom však má byť plánovací dokument, ako reagovať na zmenu klímy. Projekt ráta aj so zostavením skupiny odborníkov, ktorí budú vedieť výsledky z tohto dokumentu implementovať do praxe. Projekt Mestá odolné na dopady zmeny klímy – trnavská inšpirácia má trvať dva roky, podporený bol čiastkou 151-tisíc eur z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Celkový rozpočet projektu dosahuje 168-tisíc eur. Šteiner je presvedčený, že Trnava sa vďaka projektu môže stať atraktívnejšou aj pre investorov, ktorí už nepodceňujú klimatickú bezpečnosť.

Región Trnavy sa tiež nevyhol dopadom zmeny klímy. Za dvadsať rokov tu podľa údajov KRI úhrn zrážok poklesol o 15-20 percent, približne dvojnásobne vzrástol počet vĺn horúčav a čoraz častejšie sa objavujú zrážkové extrémy. Na druhej strane je viac suchých, teda bezzrážkových období. 

Karpatský rozvojový inštitút bol založený v roku 2004, pôsobí ako nezávislá, odborná a nezisková organizácia, ktorá presadzuje komplexný environmentálny, sociálny, ekonomický a komunálny rozvoj. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona