Tripartita zasadla dnes posledný raz, celkovo rokovala 117-krát

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 07:42 • 2 min
Tripartita zasadla dnes posledný raz, celkovo rokovala 117-krát

Tripartita zasadla dnes posledný raz, celkovo rokovala 117-krát

slovakia

left justify in out

Tripartita dnes rokovala posledný raz. Celkovo sa počas štvorročného volebného obdobia stretli zástupcovia vlády, odborov a podnikateľov 117-krát a prerokovali spolu 333 materiálov. "Rokovania v tripartite považujem za veľmi silný nástroj sociálneho dialógu. Vláda sa bez sociálnych partnerov nemôže zaobísť a ani sociálni partneri sa nezaobídu bez nej," konštatovala pre TASR štátna tajomníčka rezortu práce Emília Kršíková.
      Najkomplikovanejšie boli podľa nej rokovania o Zákonníku práce, keď sa tripartita touto témou zaoberala až na 37 zasadnutiach, a to nielen na oficiálnej pôde poradného orgánu vlády SR, ale aj v rámci rôznych pracovných skupín.
      Prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Milan Chúpek považuje za najťažšie rokovania sociálnych partnerov so zástupcami vlády práve v období "prepuknutia" svetovej hospodárskej krízy, ktorá stále pretrváva. "Trošku ma mrzí, že všetko sa zvaľuje na to, že vláda zle hospodárila. Ale kríza nás zasiahla tak ako okolité štáty. Nevidím to teda až tak čierne. Slovensko z toho vykľučkovalo obstojne," spresnil pre TASR Chúpek.
      Odborári ocenili, že dialóg nebol počas štvorročného obdobia ani raz prerušený, a to ani napriek spomínaným krízam, ktoré krajinu postihli. "Aj napriek hospodárskej či plynovej kríze sa neustále rokovalo," povedal pre TASR viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimír Mojš.  
      Predstavitelia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) sú však presvedčení, že aj napriek nepretržitému dialógu tripartity boli rokovania skôr formálne. "Z formálneho hľadiska dialóg bežal. Iná vec je kvalita dialógu. Pociťovali sme tam veľké rezervy. Vidíme priestor na jeho zlepšovanie," dodal na záver prezident RÚZ Marián Jusko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies