Tripartita sa zhodla iba na zmene zákona o sociálnych službách

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:27 • 2 min
Tripartita sa zhodla iba na zmene zákona o sociálnych službách

Tripartita sa zhodla iba na zmene zákona o sociálnych službách

slovakia

left justify in out

img

Tripartita sa na dnešnom stretnutí aj napriek zúženému programu zhodla iba na jednom zo šiestich bodov rokovania. Išlo o zmenu zákona o sociálnych službách, na základe ktorej si ľudia budú môcť slobodne vybrať medzi verejnými a neverejnými poskytovateľmi. Od januára budúceho roka tak nebudú musieť byť prednostne umiestňovaní do obecných zariadení.
Sociálni partneri však prijali s rozporom napríklad zmenu valorizácie dôchodkov, ktorú od januára 2012 presadzuje rezort práce. Po novom by sa dôchodky nemali zvyšovať na základe rastu inflácie a priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ale iba podľa rastu cenovej hladiny, a to pevnou sumou. S týmto nesúhlasili odborári. "V podstate ma to neprekvapuje, ale v situácii, akú máme v spoločnosti, musíme v Sociálnej poisťovni vo fonde dôchodkového poistenia urobiť zmenu," vysvetlil pre médiá minister práce Jozef Mihál (SaS).
Zamestnávatelia zase odmietajú zrušenie možnosti odpočítať si sporenie v treťom pilieri z daňového základu. "Vnímame to ako trestanie tých, ktorí zodpovedne pristupujú k svojím financiám a zodpovedne sa snažia riešiť svoju budúcnosť," konštatoval člen prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Emil Machunka. Zároveň pripomenul, že tento krok povedie k zníženiu podielu tretieho piliera dôchodkovom systéme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies