Tripartita sa nedohodla na výške minimálnej mzdy

NETKY.SK • 2 August 2010, 13:49 • 2 min
Tripartita sa nedohodla na výške minimálnej mzdy

Tripartita sa nedohodla na výške minimálnej mzdy

slovakia

left justify in out

img

RADIČOVÁ : "Budeme rozhodovať zodpovedne tak, aby sa nezopakovali prípady, že zvýšenie minimálnej mzdy viedlo k zatvoreniu celých textilných fabrík a ľudia prišli zo dňa na deň o prácu. To nie je sociálne riešenie, pretože tá druhá časť sľuby vtedajšieho sľubu, že namiesto tejto práce dostanú inú sa vôbec nenaplnila."

Bratislava 2. augusta (TASR) - Sociálni partneri sa dnes nedohodli na výške minimálnej mzdy. Na svojom prvom zasadnutí pod vedením nového ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála tripartita rokovala o návrhu rezortu práce zvýšiť od budúceho roka minimálnu mzdu o 3 % zo súčasných 307,7 eura na 317 eur. "Nedošlo k dohode. Ak sa sociálni partneri nedohodnú do októbra, tak o výške rozhodne vláda na niektorom z októbrových rokovaní," povedal na brífingu Mihál.
Podľa zamestnávateľov zvýšenie minimálnej mzdy poškodí slovenský priemysel. Vzhľadom na následky krízy na slovenskú ekonomiku by sa podľa nich nemala meniť vôbec. Odborári s tým však nesúhlasia.
Ak tripartita nedospeje k dohode ani na ďalších rokovaniach, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vláde predloží v októbri návrh, podľa ktorého by sa minimálna mzda zvýšila o spomínané 3 %.
Na rokovaní sociálnych parterov sa zúčastnila aj premiérka Iveta Radičová. "Vypočula som si časť diskusie práve k minimálnej mzde. Keďže stanovisko odborárov aj zamestnávateľov je nemeniteľné, tak rozhodnutie pravdepodobne ostane na vláde SR. Skúsime sa tejto úlohy zhostiť zodpovedne," povedala novinárom Radičová.
Podľa nej zákon, ktorý prijala bývalá vláda, určuje, že o zvýšení minimálnej mzdy môžu rozhodnúť ministri, a to od 0 % až po neurčito podľa toho, v akom stave je ekonomika krajiny a sociálna situácia občanov. "Budeme rozhodovať zodpovedne tak, aby sa nezopakovali prípady, že zvýšenie minimálnej mzdy viedlo k zatvoreniu celých textilných fabrík a ľudia prišli zo dňa na deň o prácu. To nie je sociálne riešenie. Budeme rozhodovať tak, aby ľudia neprichádzali o prácu," konštatovala premiérka. K percentuálnemu navýšeniu minimálnej mzdy sa konkrétne vyjadriť nechcela, nakoľko to podľa nej bude predmetom rokovania vlády.
Valorizácia minimálnej mzdy o 3 % vyplýva z vlaňajšieho rastu priemernej mzdy v slovenskej ekonomike.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies