Tripartita sa ešte ku konsolidačným opatreniam vráti, zamestnávateľom sa nepáčia

NETKY.SK • 26 Jún 2012, 07:19 • 2 min
Tripartita sa ešte ku konsolidačným opatreniam vráti, zamestnávateľom sa nepáčia

Tripartita sa ešte ku konsolidačným opatreniam vráti, zamestnávateľom sa nepáčia - Politika Tripartita po niekoľkohodinovom rokovaní o návrhoch legislatívy na konsolidáciu verejných financií dospela k dohode, že sa k vybraným zákonom vráti. Ide o zavedeni

slovakia

left justify in out

img

Tripartita po niekoľkohodinovom rokovaní o návrhoch legislatívy na konsolidáciu verejných financií dospela k dohode, že sa k vybraným zákonom vráti. Ide o zavedenie bankovej dane, mimoriadneho odvodu regulovaných subjektov a opatrení proti daňovým únikom na dani z pridanej hodnoty. Tieto zmeny už prešli vládou a prvým čítaním v parlamente.
      "Problematika týchto zákonov je veľmi široká. Viedla sa diskusia, hľadali sme kompromisné riešenia," podotkol na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD) s tým, že niektoré zmeny budú ešte predmetom rokovania expertných skupín. Dodal, že na ostatných bodoch rokovania týkajúcich sa ochrany spotrebiteľa, odborného vzdelávania či financovania škôl sa tripartitní partneri zhodli.
      S navrhovanými konsolidačnými opatreniami nemali problém odborári. Ako uviedol predseda Odborového zduženia (OZ) KOVO Emil Machyna, so zmenami súhlasí. "Ťarcha by mala ísť na tých, ktorí majú viac zdrojov a väčšiu možnosť ich zaplatiť, a práve toto sa dnes deje prípravou týchto zákonov," dodal. V prípade bankového odvodu chcú zástupcovia zamestnancov hľadať spôsob, aby sa zvýšenie odvodu nepremietlo do rastu poplatkov a úrokových mier.
      "S návrhmi zásadne nesúhlasíme," konštatoval šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. Mimoriadny odvod regulovaných subjektov podľa neho bude pôsobiť negatívne na stabilitu podnikateľského prostredia a dôveru investorov v slovenské hospodárstvo. "V prípade mimoriadneho odvodu bánk, tak tam vnímame zásadný problém s dostupnosťou úveru pre podnikateľské subjekty, predovšetkým z pozície sprísnenia podmienok," pripomenul.
      Machunka nenamietal na neštandardný postup prerokovania legislatívnych zmien na tripartite. Tá totiž diskutovala o návrhoch až po zasadnutí vlády a po prvom čítaní v parlamente, pričom by mala rokovať ešte pred nimi. "My sme sa na tomto postupe dohodli. V tomto prípade sme výnimočne akceptovali mimoriadny procesný postup," podotkol.
      Podľa jeho slov už nedôjde k zásadným zmenám v zákonoch, iba technickým úpravám. "Bol nám daný prísľub, že pokiaľ sa dohodneme na niektorých zmenách ,a naozaj k niektorým technickým zmenám dôjde, tak vláda zabezpečí, aby v Národnej rade SR boli tieto zmeny zapracované," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona