Trio obvinených v kauze vraždy podnikateľa Deáka zostáva za mrežami

NETKY.SK • 19 Október 2012, 12:38 • 2 min
Trio obvinených v kauze vraždy podnikateľa Deáka zostáva za mrežami

Trio obvinených v kauze vraždy podnikateľa Deáka zostáva za mrežami - Krimi Trojica obvinených z vraždy podnikateľa Romana Deáka z roku 1999 zostáva naďalej vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR (NS) na svojom neverejnom zasadnutí v stredu 1

slovakia

left justify in out

img

Trojica obvinených z vraždy podnikateľa Romana Deáka z roku 1999 zostáva naďalej vo väzbe za mrežami.

Rozhodol o tom Najvyšší súd SR (NS) na svojom neverejnom zasadnutí v stredu 17. októbra. NS tak zamietol sťažnosť trojice obvinených voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ich zobral koncom septembra v tejto kauze do väzby. Obvinení - Martin K., Ivan C., Jurij F. - podali voči verdiktu ŠTS sťažnosť, preto o tom rozhodoval NS na ktorý bol doručený rozsiahly spisový materiál v tejto veci 11. októbra.

ŠTS rozhodol v piatok 28. septembra o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý žiadal vzatie do väzby troch obvinených členov bratislavskej skupiny, tzv. sýkorovcov za zločin jej založenia, zosnovania a podporovania a za vraždu bratislavského podnikateľa Deáka, a to tak, že zostávajú naďalej za mrežami.

Všetci traja teda zostali odvtedy na základe rozhodnutia sudcu ŠTS vo väzbe - dvaja obvinení podľa príslušného paragrafu pre ovplyvňovanie svedkov, pokračovanie trestnej činnosti a možnosti úteku a tretí Martin K. pre ovplyvňovanie svedkov a možného úteku. Sudca o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí ŠTS, pracovisko Banská Bystrica. Informovala o tom vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Prokurátor navrhol pre všetkých troch uznať dôvody útekovej, kolúznej aj preventívnej väzby. Zároveň bol podaný návrh na vzatie do väzby ďalšieho člena zločineckej skupiny, tzv. sýkorovcov za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, hrubého nátlaku a vydierania. Aj u tohto obvineného navrhuje prokurátor uznať všetky tri dôvody väzby," uviedla vo štvrtok 27. septembra pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Brat zavraždeného Deáka figuroval v jednej z mediálne známych káuz. Po zavraždení brata sa podľa neoficiálnych informácií ukrýva v zahraničí. Do zahraničia, údajne jednej z východoázijských krajín, mal vycestovať krátko po atentáte na svojho brata. V spomínanej krajine by sa podľa neoficiálnych informácií malo nachádzať viacero stíhaných slovenských občanov.

Z vraždy kontroverzného podnikateľa Romana Deáka z 20. októbra 1999 obvinili piatich mužov. Troch z nich sa v utorok (25.9.) podarilo zadržať pri policajnej akcii v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a v obci Rovinka.

Deák bol zavraždený v bratislavskej Dúbravke 19 ranami zo samopalu a pištolí kalibru 7,65 a 9 mm Luger, keď prichádzal k svojmu luxusnému mercedesu. Strely ho zasiahli do hrudníka a tváre.

Z vraždy obvinili Martina K., Ivana C., Jurija F., Róberta L., prezývaného Kýbel, a Martina B., alias Rusa. Poslední dvaja sú na úteku, polícia po nich pátra. Kýbel je považovaný, mimo Ladislava B. a Františka B., za jedného z hlavných žijúcich bossov skupiny tzv. sýkorovcov. Rus zase bol osúdený v neprítomnosti na ŠTS v inej kauze seneckej skupiny sýkorovcov.

S Ladislavom B. v súčasnosti prebieha na ŠTS spolu s ďalšími obžalovanými hlavné pojednávanie v kauze úkladnej vraždy v štádiu spolupáchateľstva. Išlo o pokus zavraždiť jedného zo svojej skupiny sýkorovcov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies