Trinástka fingovala obchody s kovovým odpadom

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 15:04 • 2 min
Trinástka fingovala obchody s kovovým odpadom

BANSKÁ BYSTRICA – Na nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výmere od sedem do desať rokov odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici skupinu trinástich mužov a žien pod vedením 47-ročného Štefana R. z Kráľovej pri Senci.

slovakia

left justify in out

Uznal ich za vinných z pokračujúceho zločinu skrátenia dane a poistného, čím Slovenskej republike prostredníctvom neoprávnených odpočtov DPH spôsobili škodu viac ako osemnásť miliónov eur. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa prokurátor i všetci obžalovaní.


Zakladateľom a koordinátorom organizovanej skupiny bol Štefan R. Skupina pôsobila od augusta 2003 do apríla 2007 prevažne na západnom Slovensku. Podľa pokynov Štefana R. ostatní obžalovaní fingovali obchody s kovovým šrotom a vzácnymi kovmi cez neprehľadný reťazec firiem. Vyhotovovali účtovné doklady, ktoré neodrážali skutočný tok tovaru, daňovým úradom nepredkladali potrebné doklady s cieľom zabezpečiť dlhodobé finančné obohacovanie sa jednotlivých členov skupiny. Medzi obžalovanými sú zamestnanci a konatelia rôznych firiem v Senci, Bratislave, Hlohovci, Skalici a Banskej Štiavnici. Z trinástich stíhaných sú dve ženy.


Prokurátor sa odvolal, pretože žiadal uznať obžalovaných za vinných pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Senát však ich počínanie kvalifikoval iba ako organizovanú skupinu, kde je trestná sadzba miernejšia.


Organizátor skupiny Štefan R. dostal trest desať rokov odňatia slobody, 44-ročný ročný inžinier Ivan L. z Bratislavy osem a pol roka, 37-ročný Michal R. zo Senca sedem a pol roka, 42-ročná Helena E. z Novej Dedinky sedem a pol roka, 42-ročný Peter K. z Bratislavy sedem rokov, 47-ročný Gabriel S. zo Senca sedem rokov, 51-ročný Viliam M. z Bratislavy sedem a pol roka, 68-ročná matka hlavného organizátora inžinierka Ivanka R. z Bratislavy sedem a pol roka, 40-ročný Jaroslav Ch. z Piešťan sedem rokov, 51-ročný Jozef H. zo Skalice sedem rokov, 44-ročný Oliver R. Banskej Štiavnice sedem a pol roka, 52-ročný Peter Ď. z Bratislavy sedem rokov a 44-ročný Peter R. z Bratislavy sedem a pol roka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies