Triky, ako mať perfektne vyzerajúce zuby! Na čo si dať pozor a ako ich prirodzene vybieliť?

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Triky, ako mať perfektne vyzerajúce zuby! Na čo si dať pozor a ako ich prirodzene vybieliť?

BRATISLAVA - Krásny chrup je nielen súčasťou zdravia, ale zdvihne aj celkový dojem. Každý človek s nádherným a žiarivým úsmevom je totiž, či chceme alebo nie, oveľa atraktívnejší. Chcete mať krásny úsmev? Starostlivo si čistite zuby, chodievajte na preventívne prehliadky a jedzte zdravo!

slovakia

left justify in out

Chodievajte na prehliadky

 

K zubárovi choďte raz za pol roka. Bez včasného vyšetrenia môžete totiž starostlivosť zanedbať natoľko, že môžu vzniknúť také ochorenia a poškodenia, ktoré už neskôr nebude možné napraviť. Chodievajte preto na prehliadky aj vtedy, keď nemáte ťažkosti. Väčšina hlavných ochorení ústnej dutiny, ako sú napríklad zubný kaz a ochorenie ďasien, v prvých a dobre liečiteľných štádiách žiadne subjektívne ťažkosti nespôsobuje. Kto teda začne zubného lekára hľadať až vo chvíli, keď ho niečo bolí, musí počítať s tým, že liečba potom bude náročnejšia, a to ako časovo, tak aj finančne.

 

Nepodceňujte dentálnu hygienu

 

Aj keď sa nejedná o skrášľovací zákrok, ale o liečebný proces, vaše zuby budú vďaka pravidelnej profesionálnej hygiene krajšie, a dokonca aj belšie. Nie je potrebné mať strach a zákrok je bezbolestný. Môže sa však stať, že niektoré úkony pri dentálnej hygiene nemusia byť najmä na prvýkrát úplne príjemné.

 

Poctivo čistite

 

Siahnite si do svedomia. Ako často si čistíte zuby? Pravidelnú ústnu hygienu je totiž potrebné robiť najmenej dvakrát denne, ráno po raňajkách a večer pred spaním. Zuby je ideálne čistiť mechanicky kefkou s mäkkými vláknami po celom ich povrchu, každý zub zo všetkých strán. A nezabúdať ani na menej dostupné miesta, ako sú zadné zuby alebo miesto za posledným zubom. Priestory medzi zubami je potom potrebné dočistiť ešte medzizubnou kefkou a zubnou niťou. Dôležité je po večernom čistení už nič nejesť a piť len vodu.

 

Domáce bielenie

 

Hoci je na svete množstvo dostupných možností bielenia zubov, mnohé z nich sú pre ľudí s citlivými ďasnami či tenšou sklovinou dráždivé. Po bielení ich zuby môžu byť citlivé. Našťastie sa dajú naše zuby bieliť aj surovinami, ktoré máme bežne doma. Sú nimi sóda bikarbóna alebo kokosový olej. Skúste si s nimi vyčistiť zuby a rozdiel je možné vidieť hneď. Navyše vaše zuby nebudú poškodené a citlivé. 

 

Pozor na sladké

 

Asi tušíte, že dobre chrupu neurobia sladkosti, ale rovnako negatívne na zubnú sklovinu pôsobí aj popíjanie sladkých nápojov. Cukry a kyseliny v nich obsiahnuté ju totiž rozkladajú a po čase dochádza k tvorbe zubného kazu. Potravinám s vysokým obsahom cukru by sme sa preto mali snažiť čo najviac vyhýbať, a ak je to možné, vždy po jedle si zuby vyčistiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona