Tribečské múzeum predstaví vývoj peňazí od praveku po súčasnosť

NETKY.SK • 15 September 2017, 06:00 • 2 min
Tribečské múzeum predstaví vývoj peňazí od praveku po súčasnosť

TOPOĽČANY – Od mešca k bankomatu je názov výstavy, ktorá v týchto dňoch v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch približuje historický vývoj peňazí. Expozícia prezentuje rôzne platidlá, ktoré sa na našom území používali od najstarších čias po súčasnosť.

slovakia

left justify in out

Hneď v úvode výstavy môžu návštevníci vidieť kovové rudy, z ktorých sa získava surovina na výrobu mincí. Zároveň si môžu pozrieť aj najstaršie platidlá v podobe mušlí, obsidiánu, bronzových sekier či soli.

Ďalšia časť výstavy patrí prezentácii rôznych druhov platidiel v kovovej i papierovej forme. K najstarším minciam patria strieborné tetradrachmy a zlatý statér z keltského pokladu z Levíc, ktoré sa datujú do prvej polovice 2. storočia pred naším letopočtom.

 

Dokladom niekdajšieho mincovníctva sú aj rímske mince z obdobia cisárstva či stredoveké mince od najstarších Arpádovcov až po prvých Habsburgovcov. „Z papierových platidiel pozornosť návštevníkov určite upútajú prvé papierové bankovky, takzvané bankocetle, ktoré zaviedla Mária Terézia,“ informovali organizátori.

 

Na výstave majú svoje zastúpenie takmer všetky bankovky a mince, ktoré boli v obehu od vzniku Československej republiky až po súčasnosť. Preto nechýba ani euromena. Predmety z numizmatickej zbierky dopĺňajú aj rôzne zaujímavosti z historického, archeologického a geologického fondu múzea. Expozícia, na ktorú zapožičalo vystavené predmety Tekovské múzeum v Leviciach a súkromní zberatelia, potrvá v Tribečskom múzeu do 19. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies