Triatlonistu Richarda Vargu teší, že je rekordérom MS v akvatlone

NETKY.SK • 9 Október 2015, 13:04 • 2 min
Triatlonistu Richarda Vargu teší, že je rekordérom MS v akvatlone

BRATISLAVA - Najúspešnejší slovenský triatlonista a účastník OH 2012 v Londýne Richard Varga (22. miesto) je od polovice mája 2014 prvým slovenským športovcom so stopercentnou istotou štartu na budúcoročných OH v Riu de Janeiro (5. - 25. augusta 2016).

slovakia

left justify in out

Tristojeden dní pred začiatkom tohto prestížneho športového podujatia to na tlačovej besede v Bratislave pripomenul prezident Slovenskej triatlonovej únie (STU) Jozef Jurášek.


Dvadsaťšesťročný rodák z Bratislavy práve vo chvíli, keď sa 15. mája 2014 roztočil celosvetový kolotoč náročnej dvojročnej olympijskej triatlonovej kvalifikácie o postup na OH 2016, figuroval uprostred menoslovu 55 istých účastníkov tejto súťaže. Hoci v prvej polovici sezóny 2015 si svoju pozíciu v tomto olympijskom rebríčku ITU ešte zlepšil (najvyššie bol na 14. mieste, pozn.), druhá časť mu nevyšla podľa jeho predstáv. Aj tak rok 2015 s celkovým ziskom 2983 bodov skončí na 23. mieste rebríčka ITU.


O pomerne veľa bodov do tohto rebríčka ho pripravila smola, ktorá ho postihla v druhej časti triatlonových súťaží - v cyklistike. Richard Varga doslova na vlastnej koži okúsil tvrdosť asfaltu v brazílskom Riu počas predolympijského testu, keď ho na cestu poslal jeden zo súperov. Cyklistiku pre pád nedokončil ani na finálových pretekoch Svetového pohára v Chicagu.


"V Brazílii môj pád dve kolá pred koncom cyklistickej časti zavinil Talian Alessandro Fabiano, tam sa nedalo nič robiť. V Chicagu som spadol po vlastnej chybe v deviatej zákrute, pričom som poškodil bicykel tak, že sa už nedalo pokračovať. Neviem si to vysvetliť, prečo je to tak. Predtým som dva roky na veľkých pretekoch nespadol, tento rok sa mi pády nevyhli. Dúfam, že smolu v cyklistike som si tento rok vybral dopredu aj pre budúcu olympijskú sezónu," reagoval Richard Varga na otázku agentúry SITA. Aj napriek smole, ktorá ho na pretekoch v zámorí v cyklistike sprevádzala, predsa jedny preteky mu v Chicagu vyšli presne podľa želania.


"Som veľmi rád, že vďaka štvrtému titulu majstra sveta v akvatlone, ktorý som získal v jednej sérii, som sa stal rekordérom MS v tomto športe. Plávanie a beh sú vo svete veľmi obľúbené športy, preto ma teší, že v ich kombinácii som najlepší na svete. Vďaka prvenstvu v Chicagu som sa stal súčasťou histórie, lebo štyri tituly majstra sveta doteraz nikto nedokázal získať," povedal v piatok Richard Varga v sídle Slovenského olympijského výboru (SOV).


Z triatlonových výsledkov, ktoré vybojoval v roku 2015, si najviac cení 4. miesto na ME v Ženeve a 5. pozíciu na historických I. európskych hrách v Baku. Do elitnej desiatky výsledkovej listiny v seriáli MS alebo SP sa dokázal dostať aj na pretekoch Svetového pohára na Novom Zélande (7. miesto) a v prestížnej súťaži SP v Hamburgu (8. miesto). Viac čakal od pretekov SP v Edmontone, kam prišiel vo výbornej forme. Ale jeho ambície v Kanade v mimoriadne nepriaznivom počasí doslova zamrzli. "Také preteky som ešte nezažil. Plávali sme v poriadne studenej vode, lebo bolo zima a husto pršalo. Mal som čo robiť, aby som na bicykli nezamrzol. Schádzal som z neho úplne skrehnutý, trochu som sa rozhýbal pri behu, ale 36. miesto nebolo tou pozíciou, pre ktorú som podstúpil celú tréningovú drinu. Po týchto pretekoch som bol dosť sklamaný," priznal Richard Varga, ktorý aj tento rok zimu strávi v Anglicku, kde vďaka priateľstvu s bratmi Brownleeovcami našiel veľmi dobré podmienky na systematický a finančne náročný tréning.


"Budúci rok začnem v pretekoch Svetového pohára, ktoré budú v polovici apríla v Austrálii, potom sa chystám štartovať na ME v Lisabone a na pretekoch SP v Kitzbüheli, možno v Štokholme, kde sa mi doteraz vždy darilo. Chcel by som ísť tri - štyri pokračovania seriálu Svetového pohára 2016, aby som približne šesť týždňov mal na záverečnú prípravu na OH 2016. To by mi malo stačiť. Opäť sa budem dlhodobo pripravovať v Anglicku v skupine tunajších triatlonistov. Všetci z našej tréningovej skupiny si aktuálnu športovú formu overíme na pretekoch SP, ktoré budú priamo v Leedsi. Očakávam, že to pre toto mesto bude taký športový sviatok ako vlani, keď práve v Leedsi štartovali preteky Tour de France. Verím, že sa na týchto pretekoch veľmi dobre naladím na olympiádu v Riu, kde by som chcel zabojovať o čo najlepší výsledok. V Riu by som sa chcel pokúsiť o malý triatlonový zázrak. Ale viac k tomu zatiaľ nepoviem, aby som to všetko nezakríkol," priblížil štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga nie iba svoj súťažný program, ale najmä cieľ, pre ktorý už mnoho rokov tvrdo trénuje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona