Trianon je symbolom nespravodlivosti, povedal predstaviteľ maďarskej vlády

NETKY.SK • 4 Jún 2016, 15:18 • 2 min
Trianon je symbolom nespravodlivosti, povedal predstaviteľ maďarskej vlády

BUDAPEŠŤ - Dátum podpísania Trianonskej mierovej zmluvy 4. júna 1920 je symbolom do neba volajúcej nespravodlivosti spáchanej na Maďaroch, kedy roztrhali štát Maďarov v Karpatskej kotline a kedy sa začalo mimoriadne príkorie maďarského národa. Vyhlásil to dnes v Budapešti na ústrednom podujatí Dňa spolupatričnosti zástupca štátneho tajomníka zodpovedného za národnú politiku Péter Szilágyi.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI predstaviteľ vlády na pôde Domu maďarstva povedal, že státisíce maďarských rodín odtrhli od materskej krajiny a dostali sa pod správu Prahy, Bukurešti a Belehradu. Zdôraznil, že tým sa začalo príkorie a boj Maďarov žijúcich za hranicami materskej krajiny proti diskriminácii, za svoje práva a za zachovanie.

 

Zástupca štátneho tajomníka pripomenul, že občianska vláda bloku Fidesz-KDNP v roku 2010 dala jednoznačne najavo, že urobí všetko pre Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. "Maďarsko zohľadňujúc spolupatričnosť jednotného maďarského národa nesie zodpovednosť za osud maďarstva žijúceho mimo jeho hraníc," citoval Szilágyi z maďarskej ústavy, ktorú presadil blok Fidesz-KDNP.

 

Podľa jeho slov od vytvorenia možnosti zjednodušeného udelenia štátneho občianstva zložilo občiansky sľub už 800.000 Maďarov žijúcich v zahraničí. Ako dodal, umožnilo sa im aj zúčastniť sa volieb v Maďarsku.

 

Maďarsko žiada iba to, čo je podľa zástupcu štátneho tajomník na západe Európe prijaté a čo Maďarsko poskytuje ostatným: "jazykové práva na Felvidéku (maďarský termín pre tzv. Hornú zem - historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska), rovnosť pred zákonom v rumunskom Sedmohradsku a možnosti života hodné Európy v ukrajinskej Zakarpatskej oblasti". "Chceme pre maďarské spoločenstvá možnosť sebaurčenia - autonómie," dodal.

 

Maďari si Dňom spolupatričnosti pripomínajú výročie Trianonskej mierovej zmluvy podpísanej pred 96 rokmi. Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako "krivda" spáchaná na maďarskom národe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies