Tri z 8 pamäťových kariet zapisovača zostrelenej stíhačky sú poškodené

NETKY.SK • 18 December 2015, 12:39 • 2 min
Tri z 8 pamäťových kariet zapisovača zostrelenej stíhačky sú poškodené

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o poškodení troch z ôsmich pamäťových kariet z čiernej skrinky ruského stíhacieho bombardéra Su-24, ktorý 24. novembra v sýrsko-tureckom pohraničí zostrelila turecká stíhačka F-16. Rusko tvrdí, že chvostová časť lietadla, kde sa skrinka nachádzala, bola vystavená nárazu od rakety vypálenej tureckou stíhačkou.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra RIA Novosti, skrinka ako taká nebola zničená požiarom. Jej plášť je však mechanicky poškodený. Pri prehliadke jej vnútra sa zistila deformácia troch z ôsmich pamäťových diskov. Na základe tohto poškodenia bolo rozhodnuté, že budú preskúmané metódou röntgenoskopie, informovali dnes ruské médiá.

 

Zástupca veliteľa ruských vzdušných síl generálplukovník Sergej Dronov dnes pred novinármi zdôraznil, že ruský bombardér nepredstavoval pre Turecko a jeho občanov nijakú hrozbu.

 

Informoval, že lietadlo bolo zostrelené vo vzdialenosti 5,5 kilometra od tureckých štátnych hraníc. Súčasne rozhodne poprel tvrdenia tureckej strany, že 24. novembra ruské lietadlá narušili vzdušný priestor Turecka. "Rusko má dôkazy, že turecké hranice neboli narušené," zdôraznil.

 

Skrinku otvorili dnes v Moskve v prítomnosti britských, čínskych a indických diplomatov, informovala agentúra AP.

Rusko sa obrátilo na 14 krajín s pozvaním, aby vyslali svojich expertov na analýzu čiernej skrinky lietadla Su-24, ktorú z oblasti pádu stroja doniesli členovia ruskej a sýrskej záchrannej misie. Táto oblasť leží na severe Sýrie a kontrolujú ju protivládni povstalci.

 

Na ruskú ponuku však reagovala len Británia a Čína. AP dodala, že ruská televízia odvysielala otvorenie čiernej skrinky v hodinovom priamom prenose. Priamo v miestnosti boli okrem ruských odborníkov prítomní aj spomínaní čínski a britskí experti. Vojenskí atašé z Británie, Číny a Indie to sledovali spolu s novinármi prostredníctvom priameho prenosu.

Dronov spresnil, že dáta zo zapisovača lietadla budú zverejnené v pondelok.

 

Turecko tvrdí, že ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor, v ktorom sa pohybovalo 17 sekúnd. Rusko tieto tvrdenia odmieta. Incident, pri ktorom zahynul jeden z dvoch členov posádky a jeden výsadkár zo záchrannej misie, vyvolal veľké napätie v tradične dobrých vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom. Rusko dokonca uvalilo na Turecko ekonomické sankcie.

 

Ku kauze zostrelenia ruského lietadla sa vo štvrtok počas výročnej tlačovej konferencie na podnet novinárov vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyhlásil, že so súčasným tureckým vedením je prakticky nemožné prekonať napätie vo vzájomných vzťahoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies