Tri veľkobanky dostali od Bruselu pokuty za 94 miliónov eur

NETKY.SK • 21 Október 2014, 20:30 • 2 min
Tri veľkobanky dostali od Bruselu pokuty za 94 miliónov eur

BRUSEL - Vysoké pokuty za účasť na dvoch kartelových dohodách dostali od Európskej únie tri svetové banky -JPMorgan, UBS a Credit Suisse. Celkovo dosiahli pokuty 94 miliónov eur, pričom najvyššiu sumu bude musieť zaplatiť americká banka JPMorgan. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Pokuta pre JPMorgan predstavuje 72,2 milióna eur, z toho 61,7 milióna eur zaplatí americká banka za manipuláciu s Londýnskou medzibankovou úrokovou sadzbou Libor na švajčiarsky frank v období od marca 2008 do júla 2009. Ďalších 10,5 milióna eur dostala JPMorgan za svoju účasť na karteli, ktorý sa týkal cien derivátov na frankové úrokové sadzby.
     

V kauze manipulácie sadzby Libor bola druhou bankou v karteli Royal Bank of Scotland (RBS). Táto banka figurovala aj v druhom karteli, kde okrem nej a JPMorgan boli ešte aj UBS a Credit Suisse. RBS však obidva kartely Európskej komisii udala, čím sa pokute vyhla.
     

UBS za druhý kartel dostala pokutu vo výške 12,7 milióna eur a druhá švajčiarska banka Credit Suisse 9,2 milióna eur. Samotnej RBS za účasť v obidvoch karteloch pritom hrozila pokuta až 115 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona