Tri veci, na ktoré by vodič v zime nemal zabudnúť

NETKY.SK • 4 December 2014, 10:17 • 2 min
Tri veci, na ktoré by vodič v zime nemal zabudnúť

BRATISLAVA - Väčšina ľudí je presvedčená, že v zimných mesiacoch v dôsledku klzkých a zasnežených ciest stúpa počet dopravných nehôd. Nie je to však celkom tak.

slovakia

left justify in out

Podľa policajných štatistík v 1. štvrťroku 2013, keď bola tuhá zima, sa stalo 3172 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 43 osôb. Za prvé tri mesiace tohto roka, ktoré boli teplotne nadpriemerné a prakticky bez zrážok, polícia eviduje len 2093 dopravných nehôd, ale až 65 usmrtených. V letných mesiacoch sa táto anomália nevyskytuje.
      

Dopravní špecialisti si to vysvetľujú tým, že sneh a ľad na cestách nútia vodičov jazdiť ani nie polovičnou rýchlosťou ako zvyčajne. Aj napriek zvýšenej koncentrácii sa im nie vždy podarí vyhnúť výtlkom a nerovnostiam ukrytým pod snehovou pokrývkou. Výsledkom je nárast počtu nehôd, ale zároveň vďaka pomalšej jazde sa zväčša končia bez strát na životoch. Po prvom snehu vždy rastie počet nehôd, ale sú to skôr nehody majetkového charakteru v dôsledku šmykov a drobných kolízií, pri ktorých je miera osobných zranení a strát na životoch relatívne malá. Ako si vodiči postupne zvykajú na zmenu prostredia a počasia, klesá aj počet nehôd.
      

Tomáš Kalivoda, riaditeľ poisťovne Groupama Garancia: "Aj vzhľadom na špecifiká zimného obdobia treba venovať zvýšenú pozornosť príprave a údržbe vozidla. Ak si sadnete do auta, vždy majte na mysli, že je nevyhnutné prispôsobiť jazdu a auto podmienkam na ceste a zhoršenej viditeľnosti. Auto musí byť technicky dokonale pripravené na jazdu v sťažených podmienkach. K trom najdôležitejším veciam patria zimné pneumatiky, dobrý výhľad a doporučujeme snehové reťaze."
      

Bez zimných pneumatík by sa nemalo vydávať na cestu. Pre väčšinu vodičov už je to samozrejmosť, ale mnohí stále podceňujú ich vek. Zimné pneumatiky sa vyrábajú s priemernou životnosťou tri roky, čiže na tri zimné sezóny. Samozrejme, že veľa závisí aj od počtu najazdených kilometrov, ale treba mať na pamäti, že staršie pneumatiky už nedosahujú potrebné bezpečnostné parametre.
      

Dobrý výhľad síce môže vyzerať ako drobný detail, ale funkčná škrabka vám môže zachrániť život. Každoročne by sa mala vymeniť. Je to malá investícia, ktorá však poskytuje obrovskú pomoc. Zľadovatené alebo zasnežené čelné, zadné a bočné sklá je nevyhnutné pred každou jazdou očistiť a dôkladne zvonka ručne zoškrabať. Očistenie vozidla od ľadu a snehu priamo vyžaduje aj legislatíva.
      

Pred cestou do zahraničia by sa mal vodič vopred informovať, či sú v danej krajine povinnou výbavou snehové reťaze. Vyhne sa tým nielen prípadnej pokute, ale urobí čosi navyše aj pre vlastnú bezpečnosť. Jazda na šmykľavej zasneženej ceste bez snehových reťazí môže mať nebezpečné následky. Pri ceste do lyžiarskych stredísk je takmer nevyhnutné použitie snehových reťazí.
      

Nemenej dôležitá ako výborný technický stav vozidla je aj mentálna príprava na jazdu v zime. V čase, keď sa to najviac šmýka, treba zvýšiť pozornosť a sústrediť sa. Nemal by sa ani podceňovať vplyv počasia na organizmus. Pre zimné obdobie je charakteristická zvýšená citlivosť na zmenu frontálnych systémov.
      

Kratšie dni a zamračená obloha majú negatívny vplyv aj na ľudí náchylných k náladovosti. Najlepším liekom na zlú náladu je vitamín D a svetelná terapia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies