Tri tatranské plesá potápači opäť odbremenia od odpadkov

NETKY.SK • 21 Október 2015, 09:18 • 2 min
Tri tatranské plesá potápači opäť odbremenia od odpadkov

TATRANSKÁ LOMNICA – V rámci 22. ročníka akcie Čisté vody bude piatok 23. októbra dňom, kedy sa potápači ponoria pod hladinu tatranských plies, aby z nich vytiahli odpadky.

slovakia

left justify in out

Akciu organizujú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) počas 30. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov. „Tak ako v minulom roku, aj tentoraz sa ponoria len do troch tatranských plies, a to do Nového Štrbského, do Velického a do Popradského plesa,“ vymenoval koordinátor akcie Pavol Kráľ zo ŠL TANAP.

 

Už v minulom roku nadviazali slovenskí potápači spoluprácu s Potápačským klubom Kraken z Krakova, a tak budú mať účastníci akcie Čisté vody aj v tomto roku možnosť zapojiť sa do čistenia lomu Zakrzówek, veľmi obľúbenej potápačskej lokality, ktorú navštevuje celoročne i mnoho potápačov zo Slovenska. „Štrbské pleso je dnes ešte stále plné rias, čo radikálne znižuje dohľadnosť vo vode na menej ako pol metra. Potápači by tak museli hľadať neporiadok takmer po hmate, čo nie je reálne pri tak veľkej rozlohe jazera,“ vysvetľuje Kráľ dôvod, prečo aj v tomto roku zostane Štrbské pleso počas akcie Čisté vody bez pomoci potápačov. Akciu Čisté vody organizujú ŠL TANAP v spolupráci s Potápačskou školou Technical Diving zo Spišskej Novej Vsi, Potápačským klubom Vodnár z Popradu, Nemocnicou Košice Šaca a.s., 1. súkromnej nemocnice a Potápačským klubom Kraken z Krakova.

 

Za doterajších 21 rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1415 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli viac ako 5000 kilogramov odpadkov. Najviac, až 506 kíl odpadu, vytiahli potápači z vody v roku 2004, naopak, najmenej, iba niečo viac ako 45 kilogramov, to bolo v roku 2013. „V minulom roku 35 potápačov vybralo na breh tatranských plies a potokov 186 kíl odpadu. Kým v minulosti tvoril veľké percento vyloveného materiálu stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša len obaly z potravín. V roku 2014, po dohode s Urbárskym spoločenstvom Pribylina, bol vyčlenený na čistenie i tajch na Račkovom potoku, kde účastníci, okrem bežného odpadu, odstraňovali i spadnuté stromy po vetrovej kalamite Žofia z mája 2014,“ uzavrela hovorkyňa ŠL TANAP Lenka Burdová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona