Tri švajčiarske banky pomáhali pri daňových únikoch, Amerike zaplatia desiatky miliónov dolárov

NETKY.SK • 20 November 2015, 10:09 • 2 min
Tri švajčiarske banky pomáhali pri daňových únikoch, Amerike zaplatia desiatky miliónov dolárov

BRATISLAVA - Tri švajčiarske banky zaplatia pokutu americkému ministerstvu spravodlivosti v celkovej výške 81 mil. USD. Vyhnú sa tak trestnému stíhaniu z pomáhania Američanom pri daňových únikoch. Švajčiarska pobočka BNP Paribas, banka KBL a Bank CIC zároveň súhlasili so spoluprácou pri súvisiacich občiansko-súdnych a trestných konaniach. Oznámilo vo štvrtok ministerstvo spravodlivosti USA.

slovakia

left justify in out

"Skupina BNP Paribas je odhodlaná plne dodržiavať zákony a nariadenia všetkých krajín, na ktorých trhoch pôsobí," povedala hovorkyňa BNP Paribas. Agentúre Reuters sa však nepodarilo získať stanovisko bánk KBL a Bank CIC. Švajčiarska pobočka BNP Paribas, ktorá od roku 2008 prevádzkovala 760 účtov spojených s USA v celkovej hodnote 1,2 mld. USD, zaplatí pokutu vo výške 59,8 mil. USD.

 

Hovorkyňa BNP Paribas informovala, že banka si už odložila peniaze na uhradenie tejto pokuty. Počas rovnakého obdobia švajčiarska banka KBL prevádzkovala 277 takýchto účtov v celkovej hodnote 225 mil. USD a zaplatí 18,8 mil. USD. V Bank CIC bolo od roku 2008 261 účtov spojených s USA v celkovej výške 228 mil. USD. Pokuta tretej banky sa vyšplhala na 3,3 mil. USD.


Banky sa dohodli na základe dobrovoľného programu ministerstva spravodlivosti z roku 2013. Tento program umožňuje švajčiarskym bankám vyriešiť potenciálne trestné obvinenia zverejnením cezhraničných aktivít, ktoré pomohli americkým vlastníkom účtov ukryť svoje majetky. V rámci tohto programu musia banky pre vyšetrovanie poskytnúť podrobné informácie o účtoch amerických daňových poplatníkov. Tie banky, ktoré boli v čase prijatia programu predmetom vyšetrovania, sú však z neho vylúčené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies