Takmer 80% živočíchov a rastlín v najväčšom africkom jazere je ohrozených

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 16:33 • 2 min
Takmer 80% živočíchov a rastlín v najväčšom africkom jazere je ohrozených

NAIROBI - Trom štvrtinám živočíchov a rastlín žijúcim v oblasti Viktóriinho jazera na východe Afriky hrozí vyhynutie, informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na výskum Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN).

slovakia

left justify in out

Podľa nej je ohrozených 76 percent živých organizmov vrátane rýb, krabov, vážok a vodných rastlín vyskytujúcich sa vo Viktóriinom jazere a v priľahlej oblasti.

 

img

Foto. Google mapy

 

Podľa výskumu je jazero znečistené priemyslom a poľnohospodárstvom a na vine je aj nadmerný rybolov a invazívne druhy. Tento vývoj by mohol byť "katastrofálny" pre ľudí spoliehajúcich sa na jazero ako zdroj obživy a príjmov, uviedol Will Darwall z IUCN, spoluautor štúdie.

 

Podľa Svetovej banky je na Viktóriinom jazere priamo alebo nepriamo závislých približne 40 miliónov ľudí v Keni, Ugande a Tanzánii.

 

Organizácia IUCN uviedla, že skúmala riziko vyhynutia 651 sladkovodných druhov. Výskum ukázal, že 204 z nich sa vyskytuje v oblasti Viktóriinho jazera. Ide o najväčšie jazero v Afrike a druhé najväčšie sladkovodné jazero na svete, čo sa týka rozlohy, dodáva agentúra DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies