Tri štvrtiny Slovákov nemajú osobný finančný plán

NETKY.SK • 27 Október 2013, 11:00 • 2 min
Tri štvrtiny Slovákov nemajú osobný finančný plán

BRATISLAVA - Ako najčastejšiu formu sporenia používa viac ako 70 percent Slovákov bežný bankový účet.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že takmer deväť z desiatich Slovákov sporí (86 %), finančný plán zostavený odborníkom má len štvrtina z nich. V oblasti poradenstva častejšie veria bankovým inštitúciám (57 %). Služby investičného odborníka využíva alebo plánuje využiť 46 % opýtaných. Takmer polovica respondentov nad finančným poradenstvom naopak neuvažuje. Vyplýva to z prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments.

Takmer štvrtina Slovákov má úspory vo výške troch až šiestich mesačných príjmov a asi jedna pätina má k dispozícii finančnú rezervu vyššiu, než je ich polročný príjem. "Pre tieto skupiny obyvateľov je viac ako vhodné poradiť sa s investičným odborníkom o efektívnom zhodnocovaní úspor," upozornil country manager spoločnosti Pioneer v SR Miroslav Ovčarik.

Ako najčastejšiu formu sporenia používa viac ako 70 % Slovákov bežný bankový účet, ktorý je však vzhľadom na nízke úrokové sadzby najmenej vhodnou alternatívou pre zhodnocovanie úspor. Efektívnejšie podielové fondy využívajú viac muži (13 %), u žien majú nižšiu dôveru (8 %). Služby bankového alebo investičného odborníka pritom neplánujú využiť častejšie práve ženy (52 %).

"Ženy sa v oblasti investovania a nakladania s financiami všeobecne považujú za opatrnejšie. Častejšie zvažujú všetky aspekty investície, a to nielen jej výnos, ale aj bezpečnosť a dostupnosť financií. Na úkor lepšieho zhodnotenia potom volia skôr konzervatívnejšie riešenia," vysvetlil Ovčarik.

Najzodpovednejšie sa k svojim financiám podľa prieskumu správajú obyvatelia Bratislavy, kde má osobný finančný plán zostavený bankou 38 % respondentov a od investičného odborníka 32 % opýtaných. Finančné poradenstvo využívajú častejšie stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaní občania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies