Tri štvrtiny Slovákov by dokázali fungovať aj bez hotovosti

NETKY.SK • 26 Február 2015, 10:22 • 2 min
Tri štvrtiny Slovákov by dokázali fungovať aj bez hotovosti

BRATISLAVA - Až 75 % Slovákov si vie predstaviť, že by všetky platby v obchodoch prebiehali bez hotovosti.

slovakia

left justify in out

Polovici opýtaných by totiž zrušenie fyzických peňazí vyslovene vadilo. Vyplynulo to z prieskumu agentúry STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit. Hoci by si teda väčšina ľudí na elektronické platby zvykla, ešte stále majú mnohí na Slovensku k bankovkám a minciam blízky vzťah. 

 

"Pokiaľ sa ľudí opýtate, či by dokázali hneď fungovať bez bankoviek, bol by to pre nich veľký šok. Množstvo obchodníkov, napríklad majiteľov večierok, trafík alebo malých butikov, stále neprijíma platobné karty. No pred 20 rokmi si ľudia taktiež nedokázali predstaviť život bez pevných telefónnych liniek," hovorí Daniel Šturm zo spoločnosti Home Credit. V momente, kedy by sa už ale platilo elektronicky vo všetkých obchodoch, 55 % Slovákov by to v pohode využívalo a ďalších 20 % by si na to s menšími komplikáciami postupne zvyklo. Celkom nepredstaviteľné by to bolo len pre 15 %.

 

Na Slovensku sú ľudia dokonca viac naklonení bezhotovostným platbám ako v Česku. Ukázali to výsledky rovnakého prieskumu, ktorý sa realizoval pre Home Credit aj u našich západných susedov. Zrušenie bankoviek by vyslovene vadilo takmer dvom tretinám Čechov (63 %), zatiaľ čo takýchto Slovákov je len polovica (51 %). Rozdiely sú aj v prípade používania debetnej karty. Na Slovensku ňou aspoň občas platí 69 % respondentov, zatiaľ čo v Česku je to 58 %.

 

Ako vidieť, bezhotovostné platby sú už bežnou súčasťou života, no na druhej strane je tu aj zvyk mať u seba pre istotu nejaké bankovky. Priemerný Slovák má v peňaženke 38 eur, no najviac je tých, čo majú od 11 do 25 eur. Takých, čo nosia u seba bežne vyše 50 eur veľa nie je - len 13 %. Keď sa na to človek pozrie prakticky, dôvodov, prečo mať u seba v súčasnosti bankovky a platiť nimi, príliš veľa nie je. "Jediné, čo drží bankovky pri živote, je nostalgia a sila zvyku. Pocit, že je treba mať u seba aspoň nejakú hotovosť, je v ľuďoch hlboko zakorenený," Uzatvára Šturm. Pritom na Slovensku je viac ako 40.000 platobných terminálov.

 

Práve počet miest, kde sa dá, respektíve nedá platiť elektronicky, je kľúčový pre vytlačenie hotovosti do ústrania. Nemusí ísť pritom o klasické terminály, ako ich poznáme dnes. Veľkú medzeru v akceptačných miestach kariet tvoria služby, kde napríklad technik príde domov opraviť práčku alebo televízor. Druhým segmentom sú potom tržnice a bazáre, kde denne prebiehajú tisíce drobných platieb. Preto vznikajú nové platobné terminály, ktoré možno spojiť s mobilnými telefónmi. Platiť bezhotovostne tak bude možné kdekoľvek. Hotovosť teda zrejme postihne rovnaký osud, ako napríklad poštovú poukážku, ktorou nikdy neplatilo 38 % Slovákov. Klasické platby budú na ústupe a platby kartami budú naopak pribúdať. Nejde pritom len o bežne používané plastové karty, ale aj platby cez mobil alebo cez tenké nálepky. Futuristické vízie dokonca plánujú používanie odtlačkov prstov či celej ruky ako unikátnych identifikátorov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona