Tri štvrtiny agropodnikov predávalo vlani produkty aj pod výrobné náklady

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 15:35 • 2 min
Tri štvrtiny agropodnikov predávalo vlani produkty aj pod výrobné náklady

BRATISLAVA - Tri zo štyroch poľnohospodárskych spoločností (74 %) predávali vlani svoje produkty aj za ceny, ktoré ani nepokrývali výrobné náklady.

slovakia

left justify in out

Bez väčších rozdielov sa na tom zhodli firmy zo segmentov živočíšnej (71 %), aj rastlinnej (75 %) výroby. Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského poľnohospodárstva za 2. štvrťrok tohto roku, ktorú vypracovala analytická

spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou O.M.C. Invest.

 

"V niektorých prípadoch nemali poľnohospodári v minulom roku na výber a vzhľadom k nízkej úrovni cien na trhu u vybraných komodít boli nútení predávať svoje produkty aj so stratou. To je ale dlhodobo neudržateľné a mohlo by viesť k zániku časti firiem na trhu," vysvetlil riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

 

Znovuzavedenie zápornej dane z obratu na potraviny, ktorú pred dvadsiatimi rokmi zrušila vláda a ktorej zrušenie viedlo k jednorazovému cenovému skoku, by zároveň privítala takmer polovica agrospoločností (45 %). Štvrtina z nich (26 %) je, naopak, proti zavedeniu tejto dane, pričom na odpovediach sa zhodli firmy naprieč celým sektorom.

 

"SPPK podporuje uplatnenie inštitútu prenesenia daňovej povinnosti (reverse charge) u dane z pridanej hodnoty (DPH) na agropotravinárske tovary a služby zatiaľ na prechodnú dobu. Po odskúšaní a pozitívnom výsledku je vhodné tento inštitút uplatniť aj na ostatné tovary a služby. Prijatie tohto návrhu by fakticky vylúčilo podvody s DPH a zjednodušilo dodržiavanie daňových predpisov pre platiteľa DPH, aj daňové orgány," povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

 

Z analýzy zároveň vyplýva, že systém, ktorý by zvýhodňoval malé spoločnosti na úkor väčších, by podľa slov riaditeľov firiem nebol pre Slovensko výhodný. Myslia si to traja riaditeľa poľnohospodárskych podnikov a družstiev zo štyroch (74 %). Pre jeho zavedenie by, pritom, boli skôr firmy z oblasti živočíšnej výroby, a to v 36 % prípadov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona