Tri slovenské školy sa zapojili do medzinárodnej súťaže v chémii

NETKY.SK • 9 Január 2017, 17:40 • 2 min
Tri slovenské školy sa zapojili do medzinárodnej súťaže v chémii

BRATISLAVA – Slovenské školy sa opäť zapojili do medzinárodnej projektovej súťaže v chémii, ktorú každé dva roky vyhlasuje Asociácia učiteľov chémie Rakúska - Verband der Chemielehrer Österreichs (VCÖ).

slovakia

left justify in out

Do 14. ročníka súťaže sa prihlásila Základná škola Gašpara Haina v Levoči, Základná škola s materskou školu kráľa Svätopluka v Šintave a 1. súkromné gymnázium v Bratislave. Každá zo škôl dnes dostala na podporu realizácie svojho vybraného projektu učebné pomôcky v hodnote približne 1000 eur, ktoré zabezpečili sponzori.

 

Pomôcky zástupcom škôl odovzdal v Štátnom pedagogickom ústave (ŠPÚ) v Bratislave prezident VCÖ Ralf Becker z rakúskeho kompetenčného centra pre didaktiku chémie. "Témou aktuálneho ročníka projektu je Chémiou k inovácii. Keď si dnes uvedomíme, čo všetko potrebujeme a používame, bez chémie by to nebolo možné. Chceme aj týmto projektom dať chémiu do popredia," priblížil Becker. Školy si podľa jeho slov vybrali rôzne projekty. Venujú sa teórii, ktorá však musí byť podložená experimentom.

 

"Školy sa pripravovali dlhšie a pomocou týchto materiálov môžu urobiť experimenty," povedal. Začiatkom apríla zasadne porota, ktorá zo zapojených slovenských škôl vyhodnotí jednu víťaznú. Tá dostane poukážku v hodnote 700 eur. Podľa riaditeľa ŠPÚ Ľudovíta Hajduka pozitívom súťaže je podpora praktických návykov u žiakov. 

 

"Nie je to len teória, ale aj bádanie, prax s chemickými pomôckami a experimentovanie v oblasti prírodných vied. V rámci súťaže sa žiak taktiež dokáže porovnávať so svojím rovesníkom v zahraničí," uviedol pre TASR.

 

Jedna zo zapojených slovenských škôl - ZŠ Gašpara Haina v Levoči sa v rámci súťaže zamerala na vodu a vzduch, a to, aká je ich kvalita v Levoči a jej okolí. "V blízkosti Levoče máme ekologické veterinárne laboratóriá, chceli by sme ich navštíviť, aby žiaci videli, ako sa realizuje rozbor vôd. Taktiež by sme chceli zistiť kvalitu vzduchu v Levoči na frekventovaných i pri rekreačných cestách a porovnať to s väčším mestom blízko nás, Popradom," priblížila pre TASR učiteľka angličtiny a chémie zo ZŠ Gašpara Haina v Levoči Monika Hámorová.

 

Do 14. ročníka medzinárodnej projektovej súťaže v chémii sa prihlásilo celkovo 16.000 žiakov zo základných a stredných škôl. Okrem Slovenska sú to školy z Nemecka, Maďarska, Srbska, Lichtenštajnska a Rakúska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies