Tri rysy zo ZOO Bojnice vypustili v Nemecku

NETKY.SK • 6 August 2016, 16:08 • 2 min
Tri rysy zo ZOO Bojnice vypustili v Nemecku

BRATISLAVA - Tri rysy zo Zoologickej záhrady Bojnice vypustili minulý víkend na území Falckého lesa v Nemecku v rámci európskeho projektu LIFE.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa ZOO Simona Kubičková, dve samice a jeden samec rysa ostrovida pochádzali zo slovenskej voľnej prírody a následne boli rehabilitované v ZOO Bojnice ako zranené alebo osirelé mláďatá. „Zoologická záhrada sa takouto formou podieľa na výskumných a záchranných projektoch a aktivitách týkajúcich sa populácií rysa ostrovida na území Slovenska ako aj strednej a západnej Európy," povedala Kubičková. ZOO Bojnice podľa nej spolupracovala na vypustení rysov s občianskym združením Diana a s partnermi v Nemecku, Švajčiarsku a Francúzsku. „Imobilizácia rysov, ich zdravotná prehliadka a označenie telemetrickými obojkami, ako aj samotný transport a vypustenie do voľnej prírody prebiehali bez komplikácií," konštatovala.


Vypustené rysy sa volajú Luna, Kaja a Lucky, pričom mená im vybrali žiaci základných škôl v Nemecku a Francúzsku. Prvú samicu Lunu vypustila ministerka životného prostredia Nemecka Ulrike Höfkenová. Kaja a Lucky boli vypustení pracovníkmi koordinujúcej nemeckej organizácie Nadácia pre prírodu a životné prostredie (Stiftung für Natur und Umwelt). „Veríme, že naše rysy pomôžu pri záchrane tohto ohrozeného druhu na území západnej Európy," uzavrela Kubičková.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies