Tri predpokladané francúzske džihádistky sú vo väzbe

NETKY.SK • 13 September 2016, 07:47 • 2 min
Tri predpokladané francúzske džihádistky sú vo väzbe

PARÍŽ - Trojica žien, podozrivá z plánovania teroristických útokov v Paríži, bola vzatá do vyšetrovacej väzby. Rozhodla o tom tamojšia prokuratúra, informovali v noci nadnes francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Voči trom ženám vo veku 19, 23 a 39 rokov, zatknutým minulý týždeň, bolo začaté vyšetrovanie vo veci založenia teroristickej organizácie. Dve mladšie mali navyše v úmysle zavraždiť policajtov, najstaršia podozrivá im v tom mala pomáhať.

Konanie sa začalo aj voči partnerovi 23-ročnej ženy, pretože úradom nenahlásil pripravované teroristické činy.

 

Všetkých štyroch podozrivých predviedli v pondelok pred sudcu v justičnom paláci, ktorý ich formálne obvinil.

 

Trojicu žien zadržali vo štvrtok v aglomerácii Paríža. Podľa vyšetrovateľov plánovali útoky na železničných staniciach v Paríži a v susediacom departemente Essonne. Ich terčom mali byť aj policajti. Plánovali si zaobstarať i pásy s výbušninami.

 

Polícia prišla ženám na stopu po tom, čo neďaleko katedrály Notre-Dame v Paríži zaistila po upozornení občana vozidlo, v ktorom sa nachádzali plynové fľaše. Najmladšia zadržaná je dcérou majiteľa vozidla. Pri zatýkaní utrpela strelné zranenia, keď zaútočila na policajta nožom.

 

Už cez víkend sa začalo vyšetrovanie voči ďalšej 29-ročnej žene, ktorá tvrdila, že s dcérou majiteľa auta sa ho neúspešne pokúsila vyhodiť do vzduchu.

 

Takisto cez víkend bol zadržaný 15-ročný mladík, na ktorého bolo uvalené domáce väzenia kvôli jeho islamistickej radikalizácii. Vyšetrovatelia ho podozrievajú, že tiež plánoval teroristický útok. Aj on bol v pondelok formálne obvinený.

 

Medzi mladíkom a trojicou v stredu zadržaných žien existuje zatiaľ nepriame prepojenie. Údajne boli v kontakte s francúzskym islamistom Rachidom Kassimom, ktorý sa má zdržiavať v oblastiach bojov v Iraku a Sýrii a mal podnecovať k vykonaniu útokov vo Francúzsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona