Tri pokračovania Avatara sa nakrútia na Novom Zélande výmenou za daňové úľavy

NETKY.SK • 16 December 2013, 08:16 • 2 min
Tri pokračovania Avatara sa nakrútia na Novom Zélande výmenou za daňové úľavy

WELLINGTON - Tri pokračovania akčného sci-fi filmu Avatar sa budú nakrúcať a produkovať na Novom Zélande. Oznámil to dnes režisér James Cameron po tom, čo štúdio 20th Century Fox a produkčná spoločnosť LightStorm podpísali memorandum o porozumení s tamojšou vládou, ktorá prisľúbila tvorcom výrazné daňové úľavy do výšky 25 percent.

slovakia

left justify in out

"Je to skvelá správa pre filmový priemysel Nového Zélandu. Pokračovanie Avataru poskytne stovky pracovných miest a tisícky hodín práce priamo vo filmovom odvetví, ako aj pracovné miesta v celej ekonomike," uviedol novozélandský minister pre hospodársky rozvoj Steven Joyce.

Štúdio 20th Century Fox v auguste informovalo, že plánuje vyrobiť tri pokračovania Avatara, ktoré sa budú nakrúcať súčasne a do kín sa dostanú vždy v decembri počnúc prvým pokračovaním v roku 2016. Producentmi budú Cameron a Jon Landau, na scenároch sa budú rôznym spôsobom podieľať Josh Friedman, Rick Jaffa, Amanda Silverová a Shane Salerno.

Obe strany sa okrem iného dohodli, že do výroby sa na Novom Zélande investuje najmenej 500 miliónov novozélandských dolárov (takmer 300 miliónov eur). Vďaka tomu budú Novozélanďania zhruba 90 percent filmového štábu.

Na základe dohody sa na Novom Zélande uskutoční najmenej jedna filmová premiéra a na tam predávané DVD a Blu Ray disky bude zaradený krátky sprievodný dokumentárny film. Cameron a Landau tiež ponúknu pomoc filmovým tvorcom z Nového Zélandu, ktorí chcú uspieť v zahraničí.

O pripravovaných pokračovaniach sa toho zatiaľ veľa nevie. Cameron potvrdil koncom októbra len to, že sa v nich opäť objaví herec Stephen Lang v úlohe plukovníka Milesa Quaritcha.

Avatar po premiére v decembri 2009 rýchlo prekonal komerčný úspech iného Cameronovho kasového trháku Titanic, keď doteraz v globálnom meradle zarobil 2,7 miliardy dolárov. Titanic to od svojej premiéry v roku 1997 dotiahol "len" na viac ako 2,1 miliardy dolárov.

Cameron odmietol zverejniť rozpočet trojice nových Avatarov, ale spolu by ich výroba nemala podľa neho stáť viac ako jednu miliardu dolárov. Tiež má v úmysle nakrútiť ich v 3D a aspoň niektoré sekvencie zaznamenať rýchlosťou 48 políčok za sekundu. Bežné filmy sa snímajú rýchlosťou 24 políčok za sekundu. Novozélandský režisér Peter Jackson nakrútil trilógiu Hobit novým spôsobom v snahe, aby filmy vyzerali realistickejšie a pôsobivejšie. Výsledok však vyvolal zmiešané reakcie kritikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies