Tri percentá nášho obyvateľstva sa vlani narodili mimo územia Slovenska

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 09:15 • 2 min
Tri percentá nášho obyvateľstva sa vlani narodili mimo územia Slovenska

BRATISLAVA - Tri percentá súčasného obyvateľstva SR sa vlani narodili mimo územia Slovenska. Najviac v Českej republike, ale tiež v Maďarsku, na Ukrajine, v Rumunsku, vo Veľkej Británii aj v Poľsku. Vyplýva to z demografických údajov Štatistického úradu SR.

slovakia

left justify in out

Úrad tiež konštatuje, že štruktúra obyvateľstva na Slovensku je relatívne stabilná. Obyvateľov slovenskej národnosti boli vlani 4.421.538. Slovenská národnosť tak dosiahla podiel 81,3 percenta z celkového počtu obyvateľstva.

 

Druhou najpočetnejšou národnosťou na Slovensku bola v minulom roku maďarská (8,4 percenta) a tretia bola rómska národnosť (2 percentá). Medziročné rozdiely početnosti národnostných menšín sú podľa ŠÚ SR minimálne.

 

"Medziročne sa v roku 2016 zvýšili počty a podiely slovenskej, rómskej, českej, moravskej a sliezskej, nemeckej, ukrajinskej a poľskej národnosti. Znížili sa počty a podiely maďarskej a rusínskej národnosti," uvádza ŠÚ SR.

 

Štatistici sa pozreli aj na vlaňajší podiel cudzincov žijúcich na Slovensku, bolo ich 69.695. "Z celkového počtu obyvateľov cudzinci tvorili 1,3-percentný podiel," konštatuje úrad.

 

Medzi cudzincami bolo vlani najviac (87,9 percenta) občanov z európskych krajín. Na druhej priečke sú cudzinci z ázijských krajín (6,5 percenta). "Občianstvo štátov amerického kontinentu predstavuje 2,1-percentný podiel," dopĺňa ŠÚ SR.

 

Najpočetnejšou skupinou cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku sú ľudia s českým občianstvom (13.023), ďalej s maďarským (9799), rumunským (6271) a poľským občianstvom (5604).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies