Tri obvinenia zakladateľa WikiLeaks Assangea zo sexuálneho napadnutia budú čoskoro premlčané

NETKY.SK • 12 August 2015, 18:02 • 2 min
Tri obvinenia zakladateľa WikiLeaks Assangea zo sexuálneho napadnutia budú čoskoro premlčané

ŠTOKHOLM - Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa už zrejme nebude musieť zodpovedať z údajného sexuálneho obťažovania dvoch Švédok z roku 2010.

slovakia

left justify in out

Už vo štvrtok sa dva zo štyroch trestných činov, z ktorých je Austrálčan obvinený, stanú premlčanými. Pre tlačovú agentúru DPA to dnes potvrdila hovorkyňa švédskej prokuratúry, podľa ktorej bude musieť žaloba zrejme tieto spisy odložiť ad acta.

 

Ďalší prípad sexuálneho obťažovania sa stane premlčaným už o necelý týždeň, v utorok 18. augusta 2015.

 

Assange si však úplne vydýchnuť nemôže, pretože jedna zo žien ho obvinila aj zo znásilnenia a v tomto prípade dôjde k premlčaniu až po desiatich rokoch, teda v roku 2020.

 

Právny zástupca jednej z oboch Švédok Claes Borgström pre nemeckú tlačovú agentúru uviedol, že jeho mandantka sleduje vývoj prípadu so zmiešanými pocitmi. "Prirodzene sa domnieva, že by sa mal zodpovedať pred súdom. Súčasne je však rada, že bude môcť udalosti spred piatich rokov konečne uzavrieť," to znamená aj úľavu, vyplynulo z jeho slov.

 

Prokuratúra bude musieť rezignovať na prípad, pretože sa jej včas nepodarilo voči Assangeovi vzniesť žalobu. Zakladateľ WikiLeaks, ktorý vinu popiera, odmietol pricestovať na výsluch do Švédska a už tri roky sa ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, pretože sa v súvislosti s odhaleniami WikiLeaks, nepríjemnými v neposlednej rade americkej diplomacii, obával vydania do Spojených štátov.

 

Assangeova obhajoba využila aj možnosť obrátiť sa na najvyšší súd severskej krajiny so žiadosťou o zrušenie zatykača na zakladateľa WikiLeaks, avšak neuspela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies