Tri nemecké automobilky čelia obrovskému podvodu s emisiami

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 14:30 • 2 min
Tri nemecké automobilky čelia obrovskému podvodu s emisiami

BRUSEL - Z dôvodu nových emisných opatrení pre automobily, majú nemecké spoločnosti veľký problém. Už je to nejaká doba, čo sa potácajú v emisnom škandále. Akoby to nestačilo, Európska komisia (EK) prišla so správou, ktorá potvrdzuje podozrenie z dohody nemeckých koncernov, ktorá nebola v súlade s nemeckým právnym systémom.

slovakia

left justify in out

Veľké nemecké automobilky BMW, Daimler a Volkswagen (VW), ktoré sú známe po celom svete, mali medzi sebou uzatvorené dohody týkajúce sa technológií na znižovanie emisií. 

 

img

 

V roku 2017 EK spustila vyšetrovanie, pri ktorom sa zistilo, že tri menované koncerny mali uzavreté protiprávne dohody týkajúce sa zavedenia SCR katalyzátorov pre dieselové motory a filtrov pevných častíc pre benzínové motory. Okrem toho, že títo nemeckí výrobcovia sa postarali o poškodenie inovačnej konkurencie v Európe na znižovane emisií, tak zabránili aby sa na trhu lepšie darilo ekologickejším vozidlám. 

 

img

 

Spoločnostiam znamenalo by to porušenie legislatívy Európskej únie. Daimler aj napriek podozreniam nepočíta s tým, že bude musieť platiť pokutu. "Daimler zavčasu a v rozsiahlej miere spolupracoval s Európskou komisiou ako korunný svedok, a preto neočakáva v tomto prípade pokutu," uviedol výrobca motorov počas dnešného dňa.

 

img

Šéf nemeckej automobilky Daimler AG a Mercedes Benz Dieter Zetsche

 

Daimler rovnako ako Volkswagen sa po oznámení podozrení snažili získať pozíciu korunného svedka, ktorý môže v prípade kartelového konania dúfať v zníženie alebo dokonca odpustenie pokuty. V krajnom prípade môžu koncerny dostať pokutu vo výške 10 % globálneho ročného obratu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies