Tri moslimky vo Francúzsku porušili zákaz burkín, jedna dostala pokutu

NETKY.SK • 16 August 2016, 18:35 • 2 min
Tri moslimky vo Francúzsku porušili zákaz burkín, jedna dostala pokutu

PARÍŽ - Tri ženy porušili počas uplynulého víkendu zákaz nosenia celotelových plaviek nazývaných burkini platný v juhofrancúzskom prímorskom meste Cannes. Následne boli predvolané na políciu, pričom jedna z nich dostala aj finančnú pokutu. S odvolaním sa tamojšie médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Zákaz celotelových plaviek, aké nosia niektoré moslimky, podpísal koncom júla starosta Cannes Davida Lisnarda. Tento krok sa podľa svojich slov rozhodol podniknúť z "bezpečnostných dôvodov".

"(Plavky) ostentatívne vyjadrujúce náboženskú príslušnosť by mohli v období, keď sú Francúzsko a jeho bohoslužobné miesta terčom teroristických útokov, predstavovať riziko ohrozenia verejného poriadku," dodal starosta na margo opatrenia, ktoré na plážach v Cannes aktuálne platí do konca augusta.

 

Plavky Burkini sú navrhnuté tak, aby v súlade s islamskými normami zdržanlivosti zakrývali pri kúpaní celé ženské telo vrátane hlavy s výnimkou tváre, rúk od zápästia a nôh od členka dolu. Za porušenie zákazu ich nosenia momentálne hrozí na plážach v Cannes pokuta 38 eur, spresnil tamojší policajný šéf Yves Daros. Dve ženy vo veku 29 a 32 rokov, ktoré platný zákaz porušili, predviedli počas uplynulého víkendu na políciu. Ďalšia 57-ročná Tunisanka, musela za nosenie burkín zaplatiť aj finančnú pokutu, uviedol regionálny denník Nice-Matin.

 

Zákaz navštevovať pláž v burkinách vydal v pondelok aj starosta korzickej obce Sisco Ange-Pierre Vivoni. Rozhodol sa tak v reakcii na bitku medzi Korzičanmi a Severoafričanmi, ktorá sa v obci strhla uplynulú sobotu po tom, ako si niekoľko turistov na pláži fotografovalo skupinu žien kúpajúcich sa práve v burkinách. Uviedol pritom, že opatrenie nepovažuje za diskriminačné a jeho účelom má byť ochrana Severoafričanov.

 

Rovnaký zákaz minulý týždeň zaviedlo tiež mesto Villeneuve-Loubet na francúzskom Azúrovom pobreží a podľa viacerých francúzskych médií ho plánuje zaviesť aj obec Le Touquet-Paris-Plage na severe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies