Tri európske štáty zmrazili majetky a účty bývalých ukrajinských lídrov

NETKY.SK • 28 Február 2014, 17:37 • 2 min
Tri európske štáty zmrazili majetky a účty bývalých ukrajinských lídrov

ZÜRICH - Švajčiarsko, Rakúsko a Lichtenštajnsko pristúpili dnes k zmrazeniu majetkov a bankových účtov 20 Ukrajincov, vrátane zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a jeho syna. K tomuto opatreniu dospeli štáty po ozname nových ukrajinských lídrov, že zo štátnej pokladnice zmizli miliardy dolárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.
      

Opatrenia prišli aj v čase, keď sa kríza na Ukrajine zhoršuje: ozbrojení muži obsadili dve letiská na Kryme, čo nová ukrajinská vláda označila za inváziu a okupáciu ruskými silami. Moskva však poprela akúkoľvek účasť na udalostiach na polostrove.
      

Tri krajiny - Švajčiarsko, Rakúsko a Lichtenštajnsko - neuviedli, akého množstva peňazí sa zmrazenie týka. Európska únia sa minulý týždeň dohodla na podobných krokoch, avšak ešte nevstúpili do platnosti.
      

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok obvinil Janukovyča z úplného vykradnutia štátnej pokladnice a informoval, že zmizli aj prijaté úvery vo výške 37 miliárd dolárov. Za posledné tri roky odišlo zo štátnych ukrajinských peňazí na zahraničné offshorové účty 70 miliárd dolárov, dodal Jaceňuk.
      

Švajčiarska vláda nariadila zmrazenie majetku a peňazí 20 Ukrajincov, vrátane prezidenta na úteku a jeho syna Oleksandra. Informoval o tom švajčiarsky úrad pre reguláciu finančných trhov FINMA. Zmrazenie nadobudlo platnosť dnes napoludnie. Švajčiarsko zverejnilo zoznam osôb, ktorých sa to týka.
      

Prokuratúra v Ženeve tiež informovala, že začala vyšetrovať Janukovyča a jeho syna Oleksandra v prípade prania peňazí. Polícia prehľadala vo štvrtok ráno kanceláriu spoločnosti, ktorú vlastní Olseksander Janukovyč, a skonfiškovala niektoré dokumenty.
      

Švajčiarsko vo štvrtok tiež oznámilo, že nariadi bankám, aby zmrazili akékoľvek financie vo švajčiarskych bankách, ktoré nejako súvisia s Janukovyčom.
      

Rakúsko informovalo, že preventívne zmrazí bankové účty 18 Ukrajincov - ešte predtým, ako vstúpia do platnosti sankcie Európskej únie. Rakúsko siahlo po tomto kroku na žiadosť ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, vysvetlil rezort diplomacie vo Viedni.
      

EÚ sa po zosadení Janukovyča dohodla minulý týždeň na uvalení sankcií, ako je zákaz udelenia víz a zmrazenie majetkov nemenovaných vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov. K zvrhnutiu prezidenta došlo 22. februára po tom, ako Ukrajina zažila najkrvavejší deň od sovietskej éry.
      

Rakúsko zmrazí účty prostredníctvom dekrétu centrálnej banky, na základe zákona o zahraničnej mene. Neuviedlo však totožnosť postihnutých osôb či výšku zmrazenej sumy.
      

EÚ nemôže jednostranne nariadiť bankám, aby zmrazili účty - musia sa na tom dohodnúť všetky členské štáty.
      

Lichtenštajnsko zmrazí majetky a účty 20 členom bývalej ukrajinskej vlády vrátane Janukovyča. Informoval o tom vysokopostavený zdroj tamojšej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies