Tri dni vypredanej Pohody boli oslavou hudby, slobody a života

NETKY.SK • 10 Júl 2022, 12:00 • 2 min
Tri dni vypredanej Pohody boli oslavou hudby, slobody a života

TRENČÍN – Už 25. ročník festivalu sa skončil v nedeľu ráno ekumenickou svätou omšou, pred ktorou sa konalo tradičné vítanie Slnka.

slovakia

left justify in out

Výnimočným bodom v sobotňajšom programe bola diskusia prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ktorá sa v stane Európa stage rozprávala so Štefanom Hríbom.

 

Príchod hlavy štátu sprevádzal búrlivý potlesk. Prezidentka prišla v pohodlných čiernych šatách a bielych teniskách. Rozprávala o vojne na Ukrajine, ktorá sa podľa jej slov môže dotknúť aj Slovenska, pretože Vladimir Putin už minulý rok jasne povedal, že chce vrátiť sféry vplyvu platné v minulosti, a preto je dôležité robiť určité kroky už teraz.

 

 

Rozprávali sa tiež o situácii na Slovensku. Priznala, že čelí útokom opozície aj koalície. Ako dôvod vidí fakt, že za sebou nemá žiadnu politickú stranu.

 

Prezidentka vyhlásila, že za uplynulé tri roky čelí výzvam, ktoré nečakala a snaží sa vždy vybrať nie to, čo sa od nej očakáva, ale to, čo je podľa nej správne.

 

Ako dodala, dúfa že kolaborácia s fašistami v slovenskej politike bude konečne už minulosťou. Veľký potlesk nasledoval aj po otázke moderátora, či sa chystá kandidovať v ďalších voľbách. Jednoznačná odpoveď však nezaznela.

 

Prečítajte si tiež: Piatková Pohoda bola pestrá, zahrali The Libertines, Sigrid aj Flume

 

Na hlavnom pódiu sa predstavila Luhanská filharmónia, po ktorej opäť uviedli projekt Bolo nás jedenásť. Ten je poctou legendárnemu rovnomennému albumu z roku 1981, ktorý nahrali Jaroslav Filip, Július Satinský a Milan Lasica.

 

Tentoraz štúdiovku naživo predstavili Bratislava Hot Serenaders a kapela, v ktorej pôsobia Michal Žáček, Martin Valihora, Marek Minárik, Slavo Solovic, Peter Kaščák alebo Filipova dcéra Dorota Nvotová. Za mikrofónom sa vystriedalo niekoľko spevákov ako napríklad Whisky, Braňo Jobus, Martin Višňovský, Peter Lipa či Michal Kaščák, ktorý považuje Bolo nás jedenásť za jeden z najlepších albumov, aké kedy vznikli.

 

img

 

Priestor dostali aj ďalšie slovenské kapely ako Chiki liki tu-a, v ktorých pôsobí nový člen Stanislav Sninský aka Raptor Koch, ďalej tiež Boy Wonder, Zlokot, 52 Hertz Whale či legendárni Bez ladu a skladu. Kapela, v ktorej hrajú aj šéf Pohody Michal Kaščák, jeho brat Peter Kaščák či primátor Trenčína Richard Rybníček, sa predstavila na Orange stagei v skvelej forme.

 

Na hlavnom pódiu zahrali aj 23-ročná americká indierocková speváčka a hudobníčka Snail Mail či 32-ročná Lianne La Havas. Rodáčka z Londýna zaujala Pohodu už v roku 2019, tentoraz si priniesla sprievodnú kapelu. Prepojenie soulu s folkom a jedinečným hlasom sympatickej umelkyne pôsobilo ako dokonalá rozlúčka so Slnkom nad trenčianskym letiskom. Exotická speváčka preniesla Pohodu do poslednej noci, ktorá patrila prevažne elektronickej hudbe.

 

Namiesto zrušených Black Pumas vystúpila na hlavnom pódiu austrálska štvorica Confidence Man, ktorá ponúkla vystúpenie s podmanivou a vkusnou dávkou humoru, sexepílu a zábavy. Tancovalo sa na pódiu i pod ním. Kapela vedená speváckou dvojicou Janet Planet a Sugar Bones strhla dav svojimi choreografiami, kostýmami a pozitívnou energiou pripomínajúcou tanečné hity 90. rokov minulého storočia a skladby ako Holiday či Feels Like a Different Thing boli pre 30-tisíc návštevníkov skvelým štartom do noci, ktorú mohli pretancovať až do rána.

 

img

 

Postarali sa o to aj skvelí Black Midi alebo Acid Arab live kombináciou elektroniky s arabskými prvkami, ktorých si prišiel pozrieť aj slovenský komik Fero Joke. Svoj talent predviedli aj techno legenda Richie Hawtin alebo uznávaná dídžejka Paula Temple. Program na hlavnom pódiu ukončil slovenský umelec FVLCRVM so svetovou audiovizuálnou šou. Za projektom stojí Pišta Kráľovič, ktorý na ňom spolupracoval aj so svetelným dizajnérom Jozefom Čabom.

 

V Aréne Slovenskej sporiteľne vystúpila islandská kapela Hatari, ktorá v hudbe, kostýmoch i pódiovej šou využíva hororové prvky. V jedinečnom priestore Aktuality.sk zahrali výborní muzikanti PoiL Ueda, ktorí preniesli návštevníkov do sveta tradičnej japonskej hudby.

 

Festivalový víkend v Trenčíne sa skončil a tisíce ľudí, ktorí dotvárajú mierumilovnú atmosféru podujatia, sa tešia na ten budúcoročný. V podstate je jedno, aké mená sa objavia na plagátoch. Pohoda nie je o headlineroch, i keď ich má každý rok hneď niekoľko. Je o jedinečnosti, ktorú treba zažiť.

 

K téme: Prvý deň Pohody ovládli jedineční Nick Cave and the Bad Seeds




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona