Tri dni po menovej reforme panuje v Indii chaos

NETKY.SK • 11 November 2016, 18:05 • 2 min
Tri dni po menovej reforme panuje v Indii chaos

NAÍ DILLÍ - Tri dni po nečakanej menovej reforme v Indii panuje v činnosti bánk chaos. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bankomaty začali dnes znovu fungovať, ale po niekoľkých hodinách boli znovu prázdne. Mnohé z nich ešte treba preinštalovať na vydávanie nových 500- a 2000-rupiových bankoviek (6,62 a 20,46 eura). Od starých papierových peňazí sa nové odlišujú veľkosťou a hmotnosťou. Bankomaty vydávajú oddnes na bankovú kartu a deň maximálne 2000 rupií (INR).

 

Amit Shah, predseda indickej vládnej strany BJP, požiadal obyvateľstvo o výdrž.

 

Indický premiér Naréndra Módí v stredu (9. 11.) prekvapujúco oznámil, že bankovky nominálnej hodnoty 100 rupií strácajú platnosť. Vláda chce podľa vlastných slov menovou reformou vyriešiť problém falšovaných peňazí a tiež radikálne obmedziť korupciu.

 

Banky môžu vydávať od štvrtka (10.11.) bankovky v hodnote 500 a 2000 rupií s novými bezpečnostnými znakmi, ale len v obmedzenom rozsahu.

 

Staré bankovky za nové sa budú vymieňať do konca decembra. Vyššie sumy sa však budú musieť vložiť na bankové konto.

 

V prvý pracovný deň po oznámení menovej reformy sa stovky klientov tlačili pred pobočkami bánk. Väčšina z nich už napoludnie nemala nijaké nové bankovky.

(1 EUR = 73,3295 INR)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona