Tri bomby vybuchli pred kanceláriami gréckych politikov

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 11:21 • 2 min
Tri bomby vybuchli pred kanceláriami gréckych politikov

SOLÚN - Malé bomby vybuchli v utorok večer pri kanceláriách troch popredných konzervatívnych politikov v severogréckom meste Solún a v požiaroch spôsobených explóziami uviazli nakrátko ich zamestnanci. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na grécke úrady.

slovakia

left justify in out

K útokom v centre Solúnu, druhého najväčšieho gréckeho mesta, došlo v priebehu niekoľkých minút. Výbuchy spôsobili malé nádoby s plynom na varenie.

Predstaviteľ mestských hasičov informoval, že jeden z útokov bol zameraný na súkromnú kanceláriu námestníka ministra pre rozvoj, Stavrosa Kalafatisa, pričom požiar spôsobil v kancelárii na ôsmom poschodí rozsiahle škody. Dve zamestnankyne zoskočili na siedme poschodie, aby unikli plameňom. Jedna z nich utrpela poranenia nohy, ktoré jej ošetrili v nemocnici.

Neďaleko došlo k ďalším útokom na kancelárie a hasiči v nich zachránili štyroch ľudí. Išlo o kancelárie konzervatívnych členov parlamentu Jorgosa Orfanosa a Kostasa Giulekasa, ktoré však boli menej poškodené.

Všetci traja politici sú zo stredopravej strany Nová demokracia (ND), ktorá vedie grécku koaličnú vládu vytvorenú po vlaňajších júnových voľbách. Hovorca vlády Simos Kedikoglu označil útoky za teroristické činy.

"Bomboví útočníci v kapucniach v demokracii nerozhodujú. Rozhoduje ľud," povedal hovorca a dodal: "Teroristickú činy neovplyvnia vládu. Iba potvrdzujú, že ideme správnou cestou."

Útoky s použitím malých bômb a zápalných zariadení sú v Grécku časté, uskutočňujú ich zväčša krajne ľavicové a anarchistické skupiny. Politici sú teraz ich terčom častejšie, keďže krajinu už šiesty rok trápi vážna finančná kríza, nezamestnanosť sa vyšplhala rekordne vysoko a životná úroveň prudko klesla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies