Tri bombové útoky v meste Maiduguri zabili desiatky ľudí

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 16:45 • 2 min
Tri bombové útoky v meste Maiduguri zabili desiatky ľudí

ABUJA - Tri bombové výbuchy, pripisované islamským militantom z organizácie Boko Haram, otriasli dnes metropolou nigérijského štátu Borno, Maiduguri, na severovýchode krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa prvých správ zabili desiatky ľudí. Agentúra Reuters ich označila za najhoršie útoky v meste, z ktorého chcú islamisti urobiť hlavné mesto svojho budúceho štátu, odkedy sa ho islamisti pokúsili v januári dobyť.

 

Presný počet zabitých pri dvoch výbuchoch na trhoviskách a treťom na autobusovej stanici nie je známy, nemocničné zdroje uvádzali desiatky mŕtvych.

 

Jeden zo svedkov povedal agentúre DPA, že pri výbuchu na trhovisku s rybami, kde sa odpálila samovražedná atentátnička na trojkolke, zomrelo 19 ľudí. Zvyšné dva útoky mali údajne podobný počet obetí, ale polícia to zatiaľ nepotvrdila. Agentúra Reuters uviedla, že bomba, ktorá explodovala na autobusovej stanici, bola umiestnená v aute.

 

K útokom sa predbežne nik neprihlásil.

 

V piatok sa objavila správa, podľa ktorej militanti Boko Haram zabili v pondelok na severovýchode Nigérie 74 mužov a 20 detí, ktoré sa odmietli pridať k extrémistickej skupine.

 

Boko Haram pripravila v Nigérii od roku 2009 o život vyše 13.000 ľudí. Vlani sa na severovýchode krajiny, v štáte Borno, zmocnila území o rozlohe Belgicka. Medzinárodnú pozornosť si získala únosom vyše 200 školáčok. Útočí aj cez hranice v susednom Čade, Kamerune a Nigeri, ktoré sa spojili s Nigériou, aby vytvorili spoločnú vojenskú koalíciu, uviedla tlačová agentúra DPA.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies