Trhy v Európe a Japonsku posilini, USA bez zmeny

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:40 • 2 min
Trhy v Európe a Japonsku posilini, USA bez zmeny

Trhy v Európe a Japonsku posilini, USA bez zmeny - Svet Európske akciové trhy v utorok oslabili. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 0,5 % a uzatvoril na úrovni 1 082,47 bodu.

slovakia

left justify in out

img

Európske akciové trhy v utorok oslabili. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 0,5 % a uzatvoril na úrovni 1 082,47 bodu. Obchodovanie poznačila opatrnosť investorov pred oznámením americkej centrálnej banky (Fed) o ďalších opatreniach v monetárnej politike. Časť strát na burzách kompenzovali zisky stavebných spoločností, ktorým sa darilo po zverejnení údajov z USA, kde počet rozostavaných domov rástol najrýchlejšie za štyri mesiace. Nedarilo technologickým titulom. Akcie spoločnosti Nokia klesli o 4,5 % po tom, čo najväčší výrobca mobilných telefónov oznámil, že uvedenie svojho inteligentného telefónu N8 opäť odkladá.

Akciové trhy v USA uzatvorili v utorok takmer bez zmeny. Investori čakali na rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o ďalšom smerovaní monetárnej politiky. Výbor pre operácie na voľnom trhu centrálnej banky ponechal otvorenú možnosť ďalšieho uvoľňovania monetárnej politiky s cieľom podporiť hospodársky rast a sadzby v súlade s očakávaniami potvrdil na rekordnom minime blízko nuly. V skoršej časti obchodovania burza rástla vďaka očakávania investorov, že Fed vzhľadom na nedávne zlepšenie ekonomických ukazovateľov predloží optimistickejší výhľad. Index priemyselných blue chips Dow Jones posilnil o 0,07 % na 10 761,03 bodu, širší Standard & Poor's 500 klesol o 0,26 % na 1 139,78 bodu a technologický Nasdaq si odpísal 0,28 % na 2 349,35 bodu. Akcie výrobcu strojov Caterpillar posilnili o 2,2 %. Akcie eBay vzrástli o 2 %, keď internetová aukčná spoločnosť oznámila, že očakáva kvartálny zisk na hornej hranici svojho odhadu. Po ukončení obchodovania si akcie spoločnosti Adobe Systems odpísali 11 % po tom, čo výrobca softvéru zverejnil štvrťročné výsledky a výhľad, ktorý nenaplnil očakávania.

Japonský akciový trh v stredu oslabil, keď investori zostávali opatrní po tom, čo najnovšie vyhlásenie americkej centrálnej banky (Fex) posilnilo očakávania ďalšieho uvoľnenia monetárnej politiky v USA. Hlavný tokijský index Nikkei stratil 35,79 bodu na 9 566,32 bodu, širší Topix si odpísal 0,4 % na 846,52 bodu. Akcie Panasonic Corp posilnili o 2,4 % po tom, čo hospodársky denník Nikkei informoval že spoločnosť upúšťa od plánov financovať vydaním nových akcií prevzatie úplnej kontroly nad dvoma spoločnosťami v rámci svojej skupiny. Podľa informácií denníka Panasonic na kúpu zostávajúcich podieloch v spoločnostiach Sanyo Electric a Panasonic Electric Works použije vlastnú likviditu a úvery. Akcie Sharp Corp vzrástli o 1,3 % po oznámení plánu na prevzatie spoločnosti Recurrent Energy, ktorá sa zaoberá výrobou solárnej energie za 305 mil. USD. Nadarilo sa akciám strojárskych spoločností, medzi ktorými si akcie Komatsu odpísali 2,5 % a Hitachi Construction Machinery 2,1 %.

Zdroj: SITA/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona