Trhy dúfajú v uzavretie dohody s Gréckom, cena Brentu vzrástla nad 59 USD

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 08:56 • 2 min
Trhy dúfajú v uzavretie dohody s Gréckom, cena Brentu vzrástla nad 59 USD

SINGAPUR - Ceny ropy dnes vzrástli po tom, ako trhy začali dúfať, že grécka kríza by sa mohla nakoniec vyriešiť a navyše, podporil ich aj ďalší rast čínskych akcií.

slovakia

left justify in out

Podľa analytikov však s výraznejším rastom cien ropy počítať nemožno, nakoľko zásoby a produkcia zostávajú naďalej na vysokej úrovni. Informovala o tom agentúra Reuters. Grécka vláda vo štvrtok (9.7.) zaslala medzinárodným veriteľom požadovaný návrh reforiem a splnila tak podmienku na uzatvorenie dohody o ďalšej pomoci. Zvýšili sa tým šance, že dohoda by sa mohla uzatvoriť tento víkend, keď sa v Bruseli zídu lídri štátov Európskej únie (EÚ).

 

Navyše, čínsky index CSI300 vzrástol dnes viac než o 5 %, pokračujúc tak v raste, ktorý nastúpil vo štvrtok po rozhodnutí Pekingu prijať opatrenia na podporu trhu. To zastavilo prepad akcií, ktoré od polovice júna zaznamenali pokles už o 30 %. Aj napriek zlepšeniu situácie na čínskom akciovom trhu analytici tvrdia, že ekonomický rast Číny sa aj naďalej spomaľuje. Na druhej strane, aj keď celkový dopyt po komoditách v krajine sa oslabuje, dopyt po rope by podľa analytikov mal zostať na vysokej úrovni.

 

Okrem vývoja v Grécku a Číne trhy vyčkávajú aj na to, či sa svetovým veľmociam a Iránu podarí dospieť ku kompromisu v súvislosti s iránskym jadrovým programom. Ak by sa tak stalo, sankcie voči Iránu sa uvoľnia a krajina sa bude môcť v plnej miere vrátiť na ropný trh. To by zatlačilo na ceny ropy.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste vzrástla do 6.25 h SELČ o 49 centov na 53,27 USD (48,19 eura) za barel (159 litrov). Za celý týždeň je však cena WTI o 6 % nižšia.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšila o 52 centov na 59,13 USD/barel. V porovnaní so záverom minulého týždňa je to úroveň zhruba o 2 % nižšia.

 

(1 EUR = 1,1054 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona