Trhové ceny elektriny klesli

NETKY.SK • 23 August 2016, 14:01 • 2 min
Trhové ceny elektriny klesli

BRATISLAVA - Trhové ceny elektriny klesli. Ročný kontrakt nemeckej elektriny uplynulý týždeň klesol o viac ako 3,5 % na 26,10 eura za megawatthodinu.

slovakia

left justify in out

„Nasledoval tak uhlie, ktoré sa po dosiahnutí úrovni okolo 60 amerických dolárov za tonu obrátilo a začalo postupne klesať,“ uviedol portfólio manažér spoločnosti Virtuse Energy Ladislav Vincenc.

 

Oslabujúce uhlie pomohlo vylepšiť variabilné marže uhoľných elektrární, ktorým sa podarilo dostať naspäť nad jedno euro za megawatthodinu a momentálne sa nachádzajú okolo 1,30 eura za megawatthodinu. Mesačný kontrakt nemeckej elektriny taktiež oslabil a skončil minulý týždeň na hodnote 28,35 eura za megawatthodinu.


Poklesli aj ceny trhové ceny emisných povoleniek, a to o 2,5 % na úroveň 4,76 eura za tonu. „K prepadu prispela nízka likvidita, kedy na trhu dominovalo najmä špekulatívne obchodovanie,“ dodala analytička a obchodníčka Virtuse Energy Libuša Révészová, ktorá očakáva, že tento týždeň bude cenu emisných povoleniek EUA podporovať absencia aukcií, významné zlepšenie cenového rozpätia energetických komodít a počasie, ktoré by malo priniesť vysoké teploty a málo veternej produkcie. „Náš výhľad je preto silne rastúci,“ konštatovala Révészová.


Skupina Virtuse Group, do ktorej patrí aj Virtuse Energy, je medzinárodná energetická skupina pôsobiaca v 22 krajinách Európy a Ázie. V obchodovaní s emisiami patrí medzi najväčších maklérov v strednej a východnej Európe a ako prvá zahraničná spoločnosť sa podieľa na rozvoji emisného trhu v Číne. Spoločnosť poskytuje služby v oblasti zelenej energie najmä priemyselným klientom. Na veľkoobchodných trhoch obchoduje pre svojich zákazníkov elektrinu a je členom hlavných energetických búrz v Európe a Ázii. Virtuse Group sa taktiež zaoberá investíciami do výroby elektrickej energie predovšetkým z obnoviteľných zdrojov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies