Trhová cena elektriny cez leto klesla

NETKY.SK • 7 September 2016, 14:40 • 2 min
Trhová cena elektriny cez leto klesla

BRATISLAVA - Letné obdobie trhovým cenám elektriny neprialo. Koncom júna sa ročný kontrakt nemeckej elektriny pohyboval ešte na cene 26,91 eura za megawatthodinu. Ako informovala analytička spoločnosti Virtuse Energy Libuša Révészová, ročný kontrakt nemeckej elektriny bol na konci uplynulého týždňa na úrovni 25,85 eura za megawatthodinu. Počas leta ovplyvňoval trhové ceny elektriny najmä vývoj cien ropy a uhlia.

slovakia

left justify in out

Podobne to bolo aj na trhu s emisnými povolenkami. Koncom júna sa ich cena pohybovala na úrovni zhruba 4,7 eura za tonu, kým na konci minulého týždňa to už bolo len 4,08 eura za tonu. Podľa Révészovej na trhu prevláda klesajúci sentiment, takže je skoro hovoriť o možnom dne pre ceny emisných povoleniek.

 

„Sentimentu nepridávajú extrémne nízke variabilné marže a nové minimá oxidu uhličitého, ktoré sú po deväť eur za tonu. Je taktiež otázkou, či trh pohltí zvýšené objemy v primárnych predajoch, pravdepodobne ale budú na cenu vyvíjať tlak. Na druhú stranu bol prepad ceny prudký,“ konštatovala Révészová s tým, že prípadná stabilizácia alebo mierna korekcia trhových cien emisných povoleniek nie je pre tento týždeň vylúčená.


Skupina Virtuse Group, do ktorej patrí aj Virtuse Energy, je medzinárodná energetická skupina pôsobiaca v 22 krajinách Európy a Ázie. V obchodovaní s emisiami patrí medzi najväčších maklérov v strednej a východnej Európe a ako prvá zahraničná spoločnosť sa podieľa na rozvoji emisného trhu v Číne. Spoločnosť poskytuje služby v oblasti zelenej energie najmä priemyselným klientom.

 

Na veľkoobchodných trhoch obchoduje pre svojich zákazníkov elektrinu a je členom hlavných energetických búrz v Európe a Ázii. Virtuse Group sa taktiež zaoberá investíciami do výroby elektrickej energie predovšetkým z obnoviteľných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies