Trh s ropu sa podľa šéfa IEA do budúceho roka stabilizuje

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 15:03 • 2 min
Trh s ropu sa podľa šéfa IEA do budúceho roka stabilizuje

TOKIO - Trh s ropu sa do budúceho roka stabilizuje. Vyhlásil to dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Birol očakáva, že ak nedôjde k veľkým poklesom v ekonomike, súčasné nadmerné zásobovanie trhu s ropu, ktoré vysoko prevyšuje dopyt, sa do roka 2017 skončí a obnoví sa rovnováha medzi ponukou a dopytom. Nízke ceny ropy totiž viedli v uplynulých dvoch rokoch k poklesu investícií o zhruba 40 %, pričom najstrmšie sa prepadli investície v USA, Kanade, Rusku a Latinskej Amerike. V nasledujúcich dvoch rokoch sa preto citeľne zvýši závislosť sveta od dodávok ropy z Blízkeho východu.

 

"Tento rok očakávame pokles dodávok zo štátov, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), najväčší za 25 rokov, o takmer 700.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. A zároveň dôjde k rastu dopytu po rope v rozvíjajúcich sa štátoch na čele s Indiou, Čínou a ďalšími transformujúcimi sa ekonomikami," povedal Birol novinárom po stretnutí s japonským premiérom Šinzom Abem v Tokiu.

 

Predpovedal tiež, že na prelome tohto a budúceho roka, alebo najneskôr v budúcom roku sa na trhu s ropou obnoví rovnováha medi dopytom a ponukou. Birol pripomenul, že pri súčasných cenách komodity je jej ťažba z bridlíc nedostatočne rentabilná. Odhadol tiež, že export ropy z Iránu môže po zrušení západných sankcií tento rok vzrásť o zhruba 500.000 barelov denne.

 

Irán je odhodlaný za každú cenu znova získať svoj podiel na svetovom trhu s ropou, ktorý pre sankcie stratil. To znamená, že bez ohľadu na nízke ceny komodity bude na trhy pumpovať ropu, aby získal stratených klientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies